CHIŞINĂU, 3 apr — Sputnik. Comitetul Național de Stabilitate Financiară, oficiul însărcinat cu coordonarea instituțiilor responsabile de stabilitatea sectorului financiar, şi care ar fi trebuit să aibă un rol important în se confruntă în prezent cu mari probleme de guvernanță, cauzate de afiliere politică puternică și mandat neclar, transformându-se astfel într-o parte a problemei, în soluționarea crizei bancare, au concluzionat specialiştii Centrului Analitic Independent Expert-Grup. În opinia acestora, instituțiile responsabile pentru asigurarea stabilității financiare a țării necesită a fi reformată, pentru prevenirea unor potențiale crizelor financiare pe viitor.
Evenimentele recente din sectorul financiar din Moldova oferă motive temeinice pentru a pune la îndoială eficiența formatului actual al Comisiei Naționale pentru Stabilitate Financiară (CNSF).
Potrivit experţilor, din diferite motive, Comitetul s-a dovedit a fi ineficient din punct de vedere al prevenirii și reglementării crizei bancare curente. Una din cauzele principale se referă la un specific politic puternic, deoarece aproape jumătate din membrii CNSF sunt afiliați politic. În plus, CNSF a funcționat — de facto — ca un organ, mai curând, de aplicare a legii, decât o platformă de comunicare, astfel amenințând independența Băncii Naționale.
„Pe lângă aceasta instituția a avut un mandat neclar; multe din activitățile acestuia se suprapun cu responsabilitățile membrilor. În cele din urmă, acesta funcționează ca o instituție de gestionare a crizelor, cu un accent limitat pe prevenirea crizelor. Toate aceste caracteristici contrazic experiența internațională privind stabilirea unor asemenea comitete. În așa mod, există o necesitate evidentă privind reformarea CNSF, în baza lecțiilor învățate în Moldova, precum și a experienței din alte țări", se arată în studiul Expert-Grup.
Echipa Economică Germană și Expert-Grup au elaborat un plan de reformare a acestei instituții care, în opinia acestora, trebuie să se axeze pe un număr mai mic de membri, o expunere politică scăzută și o relevanță strictă în vederea stabilității financiare.
Modul de reformare a CNSF. Noul CNSF trebuie să aibă un număr mai mic de membri, cu o expunere politică scăzută și o relevanță strictă în vederea stabilității financiare. Acesta trebuie să includă șefii Băncii Naționale, Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova și Fondului de Garantare a Depozitelor.
Secretariatul ar trebui să fie asigurat de către BNM, iar președintele acestuia trebuie să aibă o importanță simbolică, conducerea fiind preluată în baza principiului de rotație anuală de către fiecare membru. Important este ca CNSF să aibă un mandat clar definit fără nici o suprapunere cu responsabilitățile instituțiilor membre.
Acesta nu trebuie să fie un organ de decizie, ci mai degrabă o platformă de comunicare și coordonare a acțiunilor între membri, focusându-se mai degrabă pe prevenirea, decât pe combaterea crizelor sistemice. CNSF ar putea adopta concluzii sau poziții, doar luate în baza de consens, consideră autorii studiului.