Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Serafim Urechean: Există riscul unor noi furturi din sistemul bancar

© privesc.euSerafim Urecheanu
Serafim Urecheanu - Sputnik Moldova
Abonare
Atac dur al președintelui Curții de Conturi, Serafim Urechean, la adresa fostei administrații a BNM în frunte cu fostul guvernator Dorin Drăguțanu: i-am informat încă în 2011, dar nu au întreprins nimic pentru a nu admite delapidările de la Banca de Economii.

CHIŞINĂU, 23 apr — Sputnik, Sergiu Praporşcic. Serafim Urechean a declarat că încă în 2011, în urma unui audit, Curtea de Conturi a depistat grave abateri la Banca de Economii, cum ar fi credite neperformante, fără gaj, trecerea unor imobile din proprietatea băncii în proprietatea unor angajați ai acesteia. "Materialele obținute în urma auditului au fost puse la dispoziția președintelui țării, șefului Guvernului, procurorului general și conducerii Băncii Naționale", a declarat Urechean, în cadrul unui interviu acordat Studioului Radio Sputnik Moldova.

Banca Națională, responsabilă de furtul de la Banca de Economii

Bani - Sputnik Moldova
Investigarea crizei bancare trebuie să înceapă cel puţin din 2009

El spune că nu cunoaște însă cum au evoluat lucrurile la BEM după 2011, deoarece Curtea de Conturi nu a mai avut dreptul să auditeze această instituție bancară. Și aceasta pentru că atunci statul a pierdut cota majoritară pe care o deținea în capitalul statutar la BEM, coborând sub 50 la sută și ajungând la doar 33 de procente.

"Curtea de Conturi și-a îndeplinit obligațiunile. Am informat autoritățile centrale ale statului, organele de drept, dar, cu regret, nu și-au îndeplinit îndatoririle fostele guverne, Banca Națională, deoarece funcționarii Băncii Centrale sunt cei care monitorizează politica bugetară în stat și supraveghează tranzacțiile din băncile comerciale", a declarant Urechean.

"Nu cred că miliardul va fi recuperat"

Președintele Curții de Conturi spune că dacă nu vor fi pedepsiți nu doar cei care au efectuat aceste delapidări, dar și cei

"care au permis ca acești bani să fie duși din țară, sigur că furtul se va repeta".

Vlad Filat Nicolaie Timofti Влад Филат Николай Тимофти - Sputnik Moldova
Politică
Ghimpu: Filat şi Timofti ştiau despre creditele irecuperabile de la BEM

Pe de altă parte, Urechean a menționat că, sub aspect juridic, delapidările din sistemul bancar nu pot fi calificate drept furt: "Nu vreau să spun că a fost un furt, încă nu este dovedit că a fost un furt și nu știu dacă se ocupă cineva ca să aducă dovezi, ca acest miliard să fie găsit, locul unde a fost transferat. Eu nu cred în recuperarea acestui miliard", a spus președintele Curții de Conturi.

Fiind întrebat de reporterul Sputnik Moldova de ce fostul guvernator al Băncii Naționale Dorin Drăguțanu nu a încercat să împiedice delapidările de la Banca de Economii, Serafim Urechean a dat următorul răspuns: "Iată, mai aud pe la radio și TV că pe fostul premier cineva l-a impus să semneze acea garanție. Pe altul, tot cu funcție înaltă în stat, tot l-au impus. Eu nu cred că au fost impuși, iată pe mine, în toată viața mea, încă nu m-a impus nimeni. Și acest lucru este imposibil. Și dacă ești impus, atunci ți-ai luat traista, ai scris cere și ai plecat acasă. De aceea eu cred că cei care sunt implicați în acest lucru trebuie să fie trași la răspundere. Altfel, plăcerea de a mai fura un miliard poate să mai apară și la alții".

Cei de la BNM bagă mâna în buzunarele oamenilor

Dorin Drăguţanu, Guvernatorul BNM - Sputnik Moldova
Politică
Lichidarea Băncii de Economii, bucuria lui Drăguţanu

Pe lângă faptul că sugerează că fostul guvernator al Băncii Centrale, Dorin Drăguțanu, trebuie să răspundă în fața instanței pentru ceea ce s-a întâmplat la BEM, Urechean mai afirmă că acesta a admis mari nereguli și la Banca Națională.

"Cei de la Banca Națională își iau credite cu o dobândă de râsul găinilor de 0,5 la sută. Și asta se întâmplă astăzi, când cei care muncesc în câmp în sudoarea frunții, cu riscuri mari de a pierde recolta, plătesc dobânzi de aproape 20 la sută pentru creditele luate de la băncile comerciale. Cei de la BNM au luat vreo 34 de milioane de lei pe o perioadă de 15 ani cu dobânda de 0,5 procente. Eu nu știu de ce ei au aceste privilegii și cine le-a dat dreptul de a băga mâna în buzunarul oamenilor", a mai declarat președintele Curții de Conturi.

Fluxul de știri
0