Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Analiză: finanţarea apărării în Moldova nu este o prioritate

© Sputnik / Мирослав РотарьДень открытых дверей Военная Академия
День открытых дверей Военная Академия - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu anul 2009, sumele alocate pentru apărarea naţională au scăzut brusc, iar fondurile alocate nu se folosesc raţional.

CHIŞINĂU, 8 mai – Sputnik. În ultimii ani, finanțarea apărării naționale nu a fost o prioritate pe agenda națională de dezvoltare, potrivit unui studiu realizat de Expert-grup din Moldova. 

„Începând cu anul 2009, sumele alocate pentru acest sector au scăzut brusc. Această tendință nu a suferit schimbări nici după anul 2014, când situația de securitate din regiune s-a înrăutățit subit. În consecință, către anul 2015, țara noastră s-a situat pe ultimul loc în regiunea Europei Centrale și de Est la capitolul ponderii cheltuielilor pentru apărare în PIB”, constată experţii.

Fondurile alocate pentru construcția apărării naționale nu se folosesc optim

Potrivit analizei, nici fondurile alocate pentru construcția apărării naționale nu se folosesc în cel mai optim mod. Astfel, pe parcursul ultimului deceniu nu au fost finalizate procesele de reformare a apărării naționale și nici documentele de programare strategică pentru acest sector, care să ghideze planificarea apărării naționale pe o perioadă lungă de timp. 

Pentru a redresa situația din domeniu, Expert-Grup recomandă câteva măsuri. Una din recomandările prioritare ar fi majorarea treptată a alocărilor pentru apărare la media regională. O altă recomandare se referă la elaborarea documentelor strategice de apărare. 

„Fără aprobarea Strategiei Militare Naționale, Doctrinei Militare și a Cărții Albe a apărării, alocările publice pentru sector nu au și nu vor avea un efect scontat. Este nevoie și de revizuirea structurii Armatei Naționale (AN)”, afirmă experţii.

Mărirea investițiilor capitale în apărarea națională

În prezent, AN este dotată cu echipament uzat moral și fizic. Chiar și în anii când au fost înregistrate cele mai multe investiții capitale în AN, acestea erau alocate pentru construcția caselor și clădirilor administrative, dar nu pentru infrastructură și dotarea militară.

see breeze moldova - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Militari moldoveni, alături de cei ai NATO, la exerciţiul de apărare colectivă
 

„Lipsa investițiilor și a modernizării capacităților de luptă, va determina faptul că AN nu-și va putea îndeplini atribuțiile în mod corespunzător. Altfel spus, banii publici vor fi cheltuiți pentru o armată-simbol al suveranității, dar care în realitate nu va putea apăra această suveranitate într-un scenariu de agravare a securității naționale”, se spune în analiză.

Majorarea transparenței bugetare în sectorul apărării

Nivelul curent de transparență a instituțiilor cheie din sector nu permite monitorizarea și analiza utilizării eficiente a banilor publici în cadrul  AN. Fără a mări radical transparența, nu doar prin publicarea la timp a bugetelor și rapoartelor de activitate, dar și prin o mai mare detaliere a acestor documente, efectul scontat din mărirea ipotetică a finanțării sau ajustarea structurală a AN va fi destul de redus. 

Experţii constată că doar prin implicarea actorilor terți față de executiv, se va putea aduce contribuții pozitive la formularea și argumentarea bugetelor pentru apărare, spre majorarea acestora și utilizarea cât mai eficientă a fondurilor publice.

Fluxul de știri
0