CHIȘINĂU, 5 mai — Sputnik. Mai mult de jumătate dintre participanții la noul sondajul Sputnik Moldova consideră că motivul nivelului scăzut al apei Nistrului, care s/a menținut pe parcursul a câtorva săptămâni, trebuie căutat în Ucraina.
Anume acolo, în țara vecină și anume la lacul de acumulare de la Novodnestrovsc a fost parțial oprit cursul principalei artere acvatice a Moldovei. Pentru această variantă de răspuns s-au pronunțat 51,8% dintre cei chestionați.
Pentru un alt motiv, și anume cel al "debandadei" din capul funcționarilor moldoveni care au dus situația până la catastrofă, s-au pronunțat 33,1% dintre cei chestionați.
Alți 15,1 la sută dintre respondenți au optat pentru cea de a treia variantă de răspuns — secarea e determinată de factori naturali.
În luna aprilie a anului 2016, directorul tehnic al ÎA " Apă-Canal Chișinău" Vitalie Midari a declarat că în râul Nistru deja de două săptămâni se înregistrează stabil un nivel critic al apei. Potrivit acestuia, în prezent nivelul apei în râul Nistru constituie 8,5 metri.
Ulterior, nivelul Nistrului a crescut pentru că s-a mărit volumul apei evacuate din lacurile de acumulare.
Ecologii moldoveni, între care și directorul Asociației apărătorilor râului Nistru "Eco-Tiras", Ilia Trombițkii, au declarat în repetate rânduri că anume din cauza părții ucrainene Nistrul scade — pe cursul de sus lucrează la plină capacitate câteva centrale hidroelectrice.
Mai mult decât atât, Kievul intenționează să mai construiască pe Nistru câteva zeci de centrale hidroelectrice, iar din cauza acestora, după cum consideră ocrotitorii mediului ambiant, acest râu se poate transforma într-o baltă.