Dacă Liiceanu, Pleșu și Tismăneanu au colaborat sau nu cu Securitatea

© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Accesați arhiva multimedia"Пражская весна" в Чехословакии. Buncăr
Пражская весна в Чехословакии. Buncăr - Sputnik Moldova
Abonare
Înainte de 1989, Securitatea te punea la zid dacă nu erai comunist. De 26 de ani, liberalismul te pune la zid dacă nu eşti liberal.

Editorial de Ilie Catrinoiu

"Reputatul filosof" Liiceanu are, de vreo 40 de ani, o misiune de îndeplinit: implementarea liberalismului în România. Săracul Noica, a vrut să lase filosofi în urma lui şi lăsat liberali. În loc să stea în bibliotecă și să lucreze la continuarea operei lui Noica, dacă tot "a fost marcat" de filosofia maestrului, sau a lui Blaga, dacă tot se crede gânditor, "filosoful" de Dâmbovița comentează cântecul "Despre smerenie" al trupei Taxi și aduce aminte amenințător episcopilor Bisericii Ortodoxe Române că intelectualitatea a dat glas, prin această excepțională operă de artă, poporului pravoslavnic nemulțumit de mândria afișată a ierarhilor.

Ilie Catrinoiu - Sputnik Moldova
Noul Naționalism glorifică Viața și Persoana

Așadar, ne avertizează păcăliciul nostru, dacă amestecăm creștinismul cu politica, instaurăm dictatura. Auziți aici, atotștiința grăiește: "E foarte periculos să rămânem între cuvintele astea, liberalism, legionarism, nazism. De pildă, ce li se reproșează legionarilor din punctul de vedere politic al unui stat de azi? Ce s-a petrecut atunci în neregulă? De ce a fost o întruchipare a răului în istorie? Răspunsul e simplu: au împletit politica cu religia. A îmbina politica şi Biserica duce în final la totalitarism religios. Drama cu legionarismul la noi a fost că mistica a fost introdusă în politică. Ceea ce trăim astăzi prin Statul Islamic este același lucru. Legea sfântă conduce toate aspectele", a spus Liiceanu săptămâna trecută la B1TV.

Sunt atât de multe minciuni și falsuri că nu știi de unde să începi. În primul rând, fascismul / legionarismul / nazismul și comunismul au fost și nu se vor mai întoarce niciodată. Au murit pentru totdeauna! Au fost dictaturi care și-au încheiat desfășurarea.

Biserica și politica

În al doilea rând, legionarismul nu a avut nimic în comun cu mistica Ortodoxă. Doctrina legionară este pur şi simplu o sectă utopică asemenea liberalismului sau comunismului; doctrina legionară nu se trage din mistica creștină şi nu are nimic în comun cu doctrina şi mistica Bisericii. Că a fost amestecată cu elemente deviate de misticism, este altceva. Și liberalismul e amestecat cu elemente de misticism pseudo-creștin în cărțile lui Patapievici.

Ilie Catrinoiu - Sputnik Moldova
Biserica să se trezească și să acționeze!

În al treilea rând, mistica creștină nu instaurează nicio dictatură. Trebuie să ai deficiențe culturale grave ca să faci asemenea afirmații. În absolut niciun studiu despre totalitarism nu se afirmă că mistica Bisericii a inspirat nazismul sau fascismul sau legionarismul. Din contra, în toate studiile despre totalitarism se argumentează, atât istoric, cât şi filosofic, şi economic, că burghezia, adică acumularea nelimitată de capital, a stat la baza totalitarismului. Vezi Hannah Arendt, Nicolae Iorga, Antony Sutton, etc. Deci coabitarea şi dialogul misticii creștine cu statul nu numai că sunt necesare pentru democratizarea societăţii, dar se impun pentru cine gândește sănătos, pentru cine are cultură și e liber. Nu e cazul lui Liiceanu, Pleșu și Tismăneanu.

Am scris în Convorbiri Literare un studiu, fundamentat pe Canoanele Primelor Secole, în care am arătat cum şi de ce Biserica Ortodoxă a instaurat în lume democrația economică şi a scos omenirea din sclavagismul antic instaurând Imperiul Bizantin. Iar în alt studiu am arătat de ce liberalismul nu este democratic şi nu aduce prosperitate şi dezvoltare.

Politica intrinsecă liberalismului: pumnul în gură

Dar cum iese adevărul la iveală, imediat se pun etichete şi se aruncă lozinci. E mai uşor să prostești tineretul lansând lozinci în era când nimeni nu mai are timp să citească marile cărţi ale culturii universale.

Ilie Catrinoiu - Sputnik Moldova
Intelectualii crimei organizate

Am crezut că după 1989 suntem liberi. O iluzie! Poliţia politică continuă şi azi. Ea se numește CNSAS. În toți acești 26 de ani de postcomunism, CNSAS a fost folosit pe post de sperietoare şi şantaj pentru cine nu e liberal. Înainte de 1989, Securitatea te punea la zid dacă nu erai comunist. De 26 de ani, liberalismul te pune la zid dacă nu eşti liberal. Liberalismului nu îi place libertatea; liberalismul detestă democraţia pentru că ştie că dacă permite democraţiei economice (distributismului) să se dezvolte, într-o singură generaţie poporul iese din subdezvoltare; astfel, liberalismul îşi pierde obiectul muncii — poporul înrobit. 

Nu e nouă poliţia politică a liberalismului. În interbelic, Ion Mihalache, liderul ţărăniştilor care a desfiinţat iobăgia, mort în penitenciarul Râmnicul-Sărat pe 5 februarie 1963, azi ignorat total de manualele de istorie, a fost arestat şi bătut de regimurile liberal de 4 ori. În 1922, sub guvernul I. C. Brătianu instaurat pe 19 ianuarie 1922, este arestat la Topoloveni în ajunul alegerilor, pe 1 martie, şi ţinut închis timp de 24 de ore pentru a-l împiedica să participe la vot. Pe 11 ianuarie 1923 este arestat de armată în comuna Priboieni, iar pe 9 martie este exclus de la şedinţele Camerei Deputaţilor. În 1924 pe 11 martie este iar arestat la Boticeşti, judeţul Romanaţi, cu ocazia alegerilor locale. Pe 21 mai 1926 este bătut de un jandarm, iar pe 23 mai este arestat pe peronul gării Stălpeni.

Tradiţia liberalismului nu are absolut niciun argument în favoarea democraţiei. Nu există nicio dovadă că nu am dreptate câtă vreme oameni ca Pleşu, Tismăneanu şi Liiceanu nu au fost deconspiraţi de CNSAS, continuând practic aceeaşi politică intrinsecă liberalismului: a pumnului în gură, a etichetării iraţionale, a şantajului.

Oameni lipsiţi de onoare

Liiceanu a avut bursă în Germania de Vest între 1982 şi 1984; cu toate astea, pe banii lui Soros face pe deşteptul şi moralistul, amenințând episcopii şi preoţii cu dosarele din vremea comunismului dacă nu vin să dialogheze cu ei, "societatea deschisă" spre dictatura mileniului III — transumanismul. Departamentul de Stat al Americii taie salariile preoţilor din România dacă aceştia distribuie broşuri împotriva "căsătoriilor" homosexuale, dar Liiceanu ne adoarme cu predici sforăitoare despre "democraţia" liberală "made in USA".

Sute de persoane au protestat la Cotroceni împotriva construirii mega moscheii - Sputnik Moldova
Despre generaţia care deţine know-how-ul dezvoltării

Ce ţară e aia în care de 26 de ani episcopii şi preoţii sunt supuşi linşajului mediatic şi şantajului cu dosarele fostei Securităţi de către nişte indivizi care pe vremea lui Ceauşescu au fost, ca şi azi, în prima linie a Securităţii? Ce democraţie e asta? Vrem dreptate, nu şantaj! Biserica să fie lăsată să-şi coaguleze doctrina socială!

Pleşu a primit bursă la Bonn, capitala Germaniei de Vest, între 1975 şi 1977. De 26 de ani stă bine mersi, neatins precum un zeu mucegăit, şi dă lecţii de anticomunism generaţiei mele, prima care a început şcoala după comunism: în 1990 intram în clasa I. Este anormal!

Tismăneanu e fiul unor comunişti prieteni cu Ana Pauker. Conform arhivei SRI, Fond „D", dosarul nr. 10.947, vol. 9, pag. 369-370, tatăl lui Tismăneanu a fost director-adjunct la Editura de Stat pentru Literatură Politică, apoi şeful catedrei de marxism-leninism a Universităţii "Constantin I. Parhon" şi şeful catedrei de „Istoria Partidului Comunist al URSS" la „Şcoala Superioară de Ştiinţe Sociale A.A. Jdanov". Vladimir Tismăneanu a plecat din România în noiembrie 1981 cu ajutorul U.M. 0617, unitate a Securităţii. U.M. 0617 este de fapt codificarea „Direcţiei a II-a" a Securităţii, specializată în contra-informaţii economice. Ce poate să mai spună noii generaţii acest om?

Concluzii

E timpul ca Sinodul BOR să ia taurul de coarne şi să facă curăţenie în societatea românească. În caz contrar, va fi pus la zid şi linşat de către "intelectualii" şi "societatea civilă" cu care colaborează de 26 de ani. Asta se va întâmpla în momentul în care economia globală se va prăbuși definitiv. Suntem în anul 2016, mileniul III. E timpul ca Serviciul Român de Informaţii să se adapteze cerinţelor prezente, să ia măsurile necesare şi să pună capăt acestui infinit scandal produs şi întreţinut de liberalism.

Ilie Catrinoiu este critic social şi membru fondator al Ligii Distributiste Române Ion Mihalache; el scrie despre politică, economie şi cultură dintr-o perspectivă creştină.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0