Despre generaţia care deţine know-how-ul dezvoltării

© Sputnik / Ilie CatrinoiuSute de persoane au protestat la Cotroceni împotriva construirii mega moscheii
Sute de persoane au protestat la Cotroceni împotriva construirii mega moscheii - Sputnik Moldova
Abonare
E timpul să se manifeste liber o nouă generaţie de politicieni formată din tineri capabili să priceapă că nici stânga, nici dreapta nu scot din sărăcie o naţiune; că nici capitalismul, nici socialismul nu sunt sisteme democratice, ci sisteme piramidale de concentrare a avuţiei şi puterii.

Editorial de Ilie Catrinoiu

Duminica trecută la Cotroceni s-a protestat împotriva cotelor obligatorii de migranţi şi a mega moscheii. Acolo s-au adunat câteva sute de oameni nemulţumiţi de felul în care arată România la mai bine de un sfert de secol de la prăbuşirea comunismului. Au fost oameni de toate vârstele, de la studenţi până la pensionari. Oameni pentru care să te naşti în România e o experienţă periculoasă, având în vedere că 40% din populaţia ţării este sub pragul sărăciei.

Ilie Catrinoiu - Sputnik Moldova
Biserica să se trezească și să acționeze!

Nemulţumirile protestatarilor s-au îndreptat mai ales spre modul în care politicienii iau decizii în această ţară, dacă se mai poate numi ţară. Cotele obligatorii de migranţi şi construirea mega moscheii la Bucureşti sunt acte de terorism. Un stat suveran ar fi respins astfel de propuneri din start, fără vreun referendum. Dar noi, fiind o colonie trans-atlantică, nu avem şefi de stat, ci paiaţe; deciziile se iau la Bruxelles şi Washington. Noi trebuie doar să muncim din greu pe salarii mizere, să fim supuşi, să tăcem, să votăm cu cine vrea mass-media şi să producem profit pentru cei 1% de oligarhi ai Planetei. Nu contează că cei 1% îşi extrag grosul avuţiei lor mai ales din naţiunile fantomă ale estului european, din Africa şi din Orientul Mijlociu. Noi trebuie să fim docili şi să votăm.

Cine poate spune că România arată bine? Doar băncile, farmaciile, transnaţionalele, industria de advertising împreună cu câinii lor de pază: partidele şi presa.

În România nu există democraţie. Capitalismul, ca şi socialismul, nu e democraţie. Democraţia e o chestiune mult mai serioasă şi complexă decât simpla prezenţă la vot. Democraţia politică nu începe decât la nivel local unde democraţia economică există. Apoi treptat se extinde la nivel naţional. Dacă oamenii nu deţin putere financiară, dacă nu sunt stăpâni pe capitalul lor, atunci nu există democraţie. Prosperitatea generalizată produce democraţie, nu democraţia politică produce prosperitate. Fără mica producţie şi fără democraţie economică, fără parteneriatul sat — oraş, democraţia politică e doar un eufemism pentru escroci.

Bogdan Diaconu, liderul PRU, poate fi asociat cu noul val al tinerei generaţii de politicieni. El este unul dintre cei puțini care spun lucrurilor pe nume: "Ştim că nu există corupţie fără corupător. Multinaţionalele sunt un factor generator de corupţie. E o strategie a lor; peste tot au câştigat pieţe generând corupţie, iar în România activitatea generatoare de corupţie din partea multinaţionalelor a dus astăzi ca în numai 9% din economia românească să mai existe capital autohton. Restul fiind controlat de capitalul străin".

Ilie Catrinoiu - Sputnik Moldova
Intelectualii crimei organizate

Să ne spună Mugur Isărescu cum se poate dezvolta o ţară fără capital propriu. Să ne spună analiştii fini din ziarele sistemului colonialist cât din capitalul de pe piaţa germană e capital autohton şi cât e capital transnaţional. Dar liderii partidelor din România pot să ne spună cât la sută din avuţia Americii e produsă de corporaţii şi cât în democraţia economică? Nu ştiu să spună. Unde e catastrofă e şi incompetenţă.

Generaţia noului naţionalism deţine know-how-ul dezvoltării. Toată clasa politică din ultimii 26 de ani a creat România de azi, aşa cum arată ea, subdezvoltată, înapoiată şi coruptă. E timpul să se manifeste liber o nouă generaţie de politicieni formată din tineri capabili să priceapă că nici stânga, nici dreapta nu scot din sărăcie o naţiune; că nici capitalismul, nici socialismul nu sunt sisteme democratice, ci sisteme piramidale de concentrare a avuţiei şi puterii. Această generaţie de politicieni nu poate fi decât una educată după 1990, eliberată total din teroarea psihologică a dictaturii comuniste şi din programarea sistematică spre capitalism ce a decurs din dictatura comunistă. O nouă generaţie de politicieni şi tehnocraţi nu poate fi decât generaţia celor care ştiu că dincolo de capitalism, socialism şi propaganda mass-media mai există un sistem economic, singurul creator al clasei de mijloc: a treia forţă — distributismul sau democraţia economică / cooperativismul.

Restul să decidă românii la vot sau prin alte forme de schimbare a clasei politice, dacă mai sunt…

Ilie Catrinoiu este critic social şi membru fondator al Ligii Distributiste Române Ion Mihalache; el scrie despre politică, economie şi cultură dintr-o perspectivă creştină.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fluxul de știri
0