Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Judecata va examina marți prelungirea arestului pentru "grupul Petrenco"

© Sputnik / Miroslav RotariГригорий Петренко
Григорий Петренко - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul inculpaților, Ana Ursachi, consideră că demersul procurorilor privind prelungirea arestului preventiv este ilegal. Potrivit acesteia, la 28 aprilie expiră perioada maximă - 6 luni - de deținere a lui Grigorie Petrenco și a tovarășilor săi în arest.

CHIȘINĂU, 26 apr — Sputnik. Marți, la judecătoria sectorului Râșcani din capitală, va continua ședința de judecată în dosarul "grupului Petrenco" în cadrul căreia va fi examinat demersul procurorilor de a prelungi arestul preventiv al inculpaților cu încă 30 de zile.

После этого арестованные сели на пол в зале суда, и полицейским пришлось их буквально выволакивать из здания. - Sputnik Moldova
Politică
Ce a declarat Petrenco, după ce a aflat că rămâne în arest

Câțiva membri și activiști ai partidului extraparlamentar de opoziție "Blocul Roșu" în frunte cu fostul deputat, membru de onoare al OSCE Grigore Petrenco, au fost plasați în arest preventiv pe data de 6 septembrie 2015, după ce au protestat în fața clădirii Procuraturii Generale, ulterior fiind pornit un dosar penal pentru dezordini în masă. În afara fostului deputat, printre cei arestați sunt Pavel Grigorciuc, Mihail Amerberg, Alecsandr Roșko, Oleg Buznea, Vladimir Jurat și Andrei Druzi.

Potrivit anchetei, cei șapte reținuți "au organizat, au dirijat și au participat activ la acțiuni ilegale, nu s-au conformat somaţiilor legale ale reprezentanților puterii și au aplicat forța fizică, folosind mai multe obiecte în calitate de arme".

La ședința judecății din 22 februarie, instanţa a luat decizia de a transfera membrii "grupului Petrenco" în arest la domiciliu, informând participanții la proces și pe avocații acestora despre începerea ședinței cu doar câteva minute înainte.

Luni, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a instanței în cadrul căreia procurorii au cerut prelungirea arestului preventiv al inculpaților. Dar audierile au fost transferate pentru marți.

"Procurorii au transmis un demers privind prelungirea arestului la domiciliu cu încă 30 de zile pentru toți cei vizați în acest dosar. Argumentele procurorilor sunt absurde. Ei consideră că noi trebuie să mai rămânem în arest, pentru că eu personal am chemat la participare la protestele din 24 aprilie", a spus Petrenco.

Григорий Петренко - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Grupul Petrenco, eliberat contra unei sume de bani. Cât şi cine a plătit

Potrivit acestuia, "procurorii nu califică aceste declarații drept îndemn de a ieși la protest, ci drept chemare la dezordini".

"După ultima ședință de judecată, eu am îndemnat poporul să susțină protestul antiguvernamental. Aceasta a fost datoria mea de cetățean al Republicii Moldova", a subliniat Petrenco.

Avocatul Ana Ursachi a declarat la rândul ei că demersul procurorilor privind prelungirea arestului preventiv este absolut ilegal.

"Voi menţiona că la 28 aprilie expiră perioada maximă — 6 luni — de deținere a lui Grigore Petrenco în arest. Procurorul, probabil, nu a calculat corect termenul", a declarat reprezentantul părții apărării.

Ședința este programată pentru marți la ora 11.30.

Fluxul de știri
0