Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce semnifică protestul Platformei DA în Duminica Floriilor

© Sputnik / Miroslav RotariОколо трех тысяч сторонников собрала в центре Кишинева платформа DA.
Около трех тысяч сторонников собрала в центре Кишинева платформа DA. - Sputnik Moldova
Abonare
Duminică, creştinii ortodocşi sărbătoresc Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele. Este unul din praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe ce rememorează intrarea lui Iisus în Ierusalim.

CHIŞINĂU, 24 apr — Sputnik. În această zi dinaintea Învierii Domnului, gândurile creştinilor ar trebui să fie mai mult le cele Sfinte, decât la cele lumeşti. La Chişinău însă, de Florii se va protesta, se va striga „Jos!", se vor cere demisii şi alegeri anticipate. Evident că cetăţenii au dreptul să protesteze, dacă cei care îi conduc nu le-au îndreptăţit aşteptările şi dacă nu mai au nicio speranţă că aceştia le vor schimba traiul în bine.

Ветер сдувает палатки в протестном городке - Sputnik Moldova
Platforma DA s-a pomenit în zugzwang

La fel de adevărat este şi faptul că oamenii au dreptul să aleagă în ce zi să protesteze. Totuşi, în cazul dat nu putem să nu ne întrebăm de ce anume această zi a fost aleasă de organizatori. Nu mai devreme, nu după Sfintele Sărbători?

Mulţi creştini vor răspunde apelului liderilor Platformei DA şi vor veni la Chişinău să protesteze, în loc să meargă împreună cu cei apropiaţi la biserică şi să se pregătească sufleteşte pentru Sărbătorile Pascale.

Cei care au apucat perioada sovietică îşi amintesc probabil tertipurile la care recurgeau autorităţile comuniste pentru a-i împiedica pe oameni să participe la sărbătorile religioase, mai ales pe tineri, studenţi. La Paște, de exemplu, studenţii erau obligaţi să participe la aşa-numitele „voscresnice", iar riscurile pentru cei care ar fi îndrăznit să eschveze erau mari.

Poate fără să-şi dea seama (am vrea să credem), înverşunaţii proeuropeni de astăzi, cu largi vederi democratice, procedează, se pare, la fel ca „înaintaşii" lor atei.

Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Politică
De ce nu renunţă Andrei Năstase la protestul din 24 aprilie

Putem bănui că la mijloc este şi un alt calcul. Duminică, după oficierea slujbei de Florii, o mulţime de credincioşi vori ieşi de la Catedrală şi din bisericile din preajma PMAN, iar o bună parte dintre aceştia s-ar putea opri şi la mitingul organizat de opoziţia de dreapta. Cel puţin din curiozitate. Astfel că, dacă acţiunea din 24 aprilie este gândită şi ca o lansare a candidaturii lui Andrei Năstase pentru viitoarele prezidenţiale, prezenţa unui public cît mai nunâmeros este mai mult decât binevenită

Am vrea să credem că aceasta ar fi singura explicaţie.

Cu o saptamana inainte de Patimile Sale, Domnul nostru Iisus Hristos a intrat in Ierusalim, pe un asin, inconjurat de cei 12 Apostoli. Multimea, recunoscandu-L ca fiind adevaratul Mantuitor, L-a intampinat cu ramuri de finic si cantari de bucurie.

Şi nu am vrea să-i bănim pe unii lidreri "DA" de asemenea veleităţi mesianice, încât să facă vre-o alîturare între acest eveniment de mare importanţă al creştinătăţii şi apariţia lor în faţa mulţimii adunate în PMAN.

Din ziua Intrarării Domnului in Ierusalim începe ultima saptamana din viata Sa pamanteasca. Astfel, din aceasta zi incepe Saptamana Patimilor. Iar toate bisericile vor oficia in fiecare seara Deniile, slujbe prin care credinciosii sunt chemati sa-L insoteasca pe Hristos pe drumul crucii, pana la moartea si Invierea Sa.

În linişte şi pace, cu gîndul la Dumnezeu şi la cei apropiaţi.

Fluxul de știri
0