Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Strasbourgul salută revenirea la alegerea directă a preşedintelui în Moldova

© La UEФлаги Евросоюза
Флаги Евросоюза - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Comisia de la Veneţia urmează să prezinte un aviz la proiectul de modificare a Codului Electoral al Republicii Moldova, care se referă la alegerile prezidenţiale.

CHIŞINĂU, 20 apr – Sputnik. Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a salutat decizia Curţii Constituţionale din Moldova prin care s-a stabilit ca preşedintelui ţării să fie ales direct de către popor.

Buquicchio a declarat în cadrul unei întrevederi la Strasbourg cu deputatul moldovean Valentina Buliga, preşedintele delegaţiei moldoveneşti la APCE, că membrii Comisiei de la Veneţia vor elabora un aviz calificat şi profesionist la proiectul de lege de modificare a Codului Electoral al Republicii Moldova, încât legea ce urmează să fie adoptată în lectură finală să fie una bine fundamentată. 

alegeri, выборы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce vârstă va trebui să aibă viitorul preşedinte, vezi ce au propus deputaţii

„Prin aceasta lege urmează ca cetăţenii Republicii Moldova să-şi recapete dreptul la alegerea preşedintelui ţării prin scrutin direct”, a declarat Buquicchio.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a preşedintelui ţării de către Parlament cu votul a 61 de deputaţi şi a stabilit că şeful statului trebuie să fie ales prin vot direct, universal şi secret. În contextul hotărârii Curţii Constituţionale, Parlamentul a decis că alegerile prezidenţiale directe se vor desfăşura la 30 octombrie.

Deputaţii au votat în prima lectură un proiect de lege de modificare a Codului Electoral, care prevede că în viitor alegerile prezidenţiale directe vor fi organizate cel târziu cu 30 de zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui ţării. Proiectul mai prevede că în caz de vacanţă a funcţiei de preşedinte al ţării, termenul maxim este de două luni de la survenirea vacanţei funcţiei, când Parlamentul trebuie să stabilească data alegerilor prezidenţiale.

De asemenea, perioada electorală pentru scrutinul prezidenţial a fost redusă de la 90 la 60 de zile.

O altă schimbare importantă se referă la pragul de validare al scrutinului prezidenţial. Deputaţii au propus reducerea pragului de participare de la ½ la 1/3.

Altă normă importantă din proiectul de lege se referă la condiţiile speciale de înregistrare a candidaţilor la funcţia de preşedinte. Numărul de semnături pe care trebuie să-l prezinte la CEC candidatul la funcţia de preşedinte al ţării, indiferent dacă acesta este independent sau susţinut de un partid politic, a fost redus de la 20 de mii la 15 mii.

Fluxul de știri
0