Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce vârstă va trebui să aibă viitorul preşedinte, vezi ce au propus deputaţii

© Sputnikalegeri, выборы
alegeri, выборы - Sputnik Moldova
Abonare
În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege cu privire la modificarea Codului Electoral şi care stabileşte condiţiile pentru candidaţii la funcţia de preşedinte al Moldovei.

CHIŞINĂU, 7 apr – Sputnik. Grupul de iniţiativă creat în Parlament, din care fac parte deputaţi din mai multe fracţiuni parlamentare, a înregistrat joi un proiect de lege ce stabileşte condiţiile pe care trebuie să le întrunească candidaţii la funcţia de preşedinte al ţării. 

Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pregătirile secrete pentru alegerile prezidenţiale

Documentul a fost semnat de democratul Sergiu Sârbu, socialistul Vasile Bolea, deputatul neafiliat Igor Vremea, liberal-democratul Valeriu Ghileţchi şi liberalul Roman Boţan.

Potrivit iniţiativei de modificare a Codului Electoral, principala condiţie pe care va trebui să o respecte candidatul la funcţia supremă în stat este să prezinte la CEC minimum 15 mii de semnături în susţinerea sa.

„Aceste semnături trebuie să fie colectate din cel puţin 50% din unităţile teritorial-administrative din ţară, inclusiv municipiile Chişinău şi Bălţi şi UTA Găgăuz-Yeri. Din fiecare unitate teritorial-administrativă, pretendentul la funcţia de preşedinte al ţării trebuie să prezinte 600 de semnături”, a declarat pentru Sputnik unul din autorii proiectului, deputatul Igor Vremea.

„Condiţia respectivă este valabilă deopotrivă pentru candidaţii care vor fi înaintaţi de partide şi pentru cei independenţi”, a continuat parlamentarul.

Potrivit proiectului, semnăturile vor putea fi adunate de un grup de iniţiativă. Acestea vor fi depuse la CEC, care va avea un anumit termen pentru verificarea veridicităţii lor. Depunerea la CEC a dosarului cu semnăturile în susţinerea candidatului la funcţia de preşedinte va începe în prima zi a campaniei electorale şi se va încheia cu 30 de zile înainte de ziua scrutinului.

„Funcţia de preşedinte al ţării este una reprezentativă, iar candidatul care aspiră la acest post trebuie să aibă susţinere în masă. Respectiv, dacă acesta pretinde să câştige alegerile prezidenţiale, el poate aduna în susţinerea sa cel puţin 15 mii de semnături”, a explicat deputatul.

Igor Vremea a mai declarat pentru Sputnik că proiectul de modificare a Codului electoral înregistrat joi în Parlament mai prevede uniformizarea perioadei campaniei electorale pentru toate categoriile de scrutine şi anume încadrarea acestui interval în 60 de zile.

Documentul reiterează, de asemenea, că un candidat la funcţia de preşedinte al ţării trebuie să aibă 40 de ani împliniţi, să locuiască pe teritoriul Moldovei în ultimii 10 ani şi să cunoască limba de stat.

„Proiectul poate fi dezbătut în plenul Parlamentului chiar săptămâna viitoare”, a notat parlamentarul.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a preşedintelui ţării de către Parlament cu votul a 61 de deputaţi şi a stabilit că şeful statului trebuie să fie ales prin vot direct, universal şi secret. În contextul hotărârii Curţii Constituţionale, Parlamentul a decis că alegerile prezidenţiale directe se vor desfăşura la 30 octombrie.

La 18 martie, Parlamentul a creat un grup de lucru care are misiunea de a elabora modificările şi completările la Codul Electoral conform noilor exigenţe şi pentru a elimina orice contradicţie din legislaţia electorală cu privire la alegerile prezidenţiale.

Fluxul de știri
0