Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Viitorul preşedinte al ţării va fi un liberal

© Sputnik / Мирослав РотарьPreședenție
Președenție - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că funcţia de preşedinte al ţării ar putea reveni Partidului Liberal.

CHIŞINĂU, 17 feb – Sputnik. Liderul liberalilor Mihai Ghimpu nu a exclus faptul că funcţia de preşedinte al ţării ar putea reveni Partidului Liberal. Acest lucru a fost dat de înţeles în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune din Chişinău. 

„O să fie aşa cum ne-am înţeles. Cum ne-am înţeles o să aflaţi mai târziu. Poate să ne revină şi funcţia de preşedinte al ţării. Încă nu am luat o decizie în acest sens”, a declarat Ghimpu.  

Маринан Лупу - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Marian Lupu, despre şansele alegerii preşedintelui ţării de către Parlament

La începutul acestui an, în Parlamentul Moldovei a fost creată o nouă coaliţie majoritară formată din deputaţii PD, PL, 14 deputaţi ex-comunişti şi 7 liberal-democraţi, care ulterior au fost excluşi din PLDM. La 20 ianuarie, noua majoritate a votat în Parlament un nou Guvern condus de democratul Pavel Filip. 

Mandatul  actualului preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, expiră la 23 martie 2016. Timofti a fost ales de Parlamentul RM la 16 martie 2012 şi a depus jurământul de credinţă la 23 martie. Conform Constituţiei, mandatul preşedintelui ţării durează 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. Mandatul preşedintelui poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

Potrivit Constituţiei, în prezent preşedintele ţării este ales de Parlament prin vot secret. Şeful statului este ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi, adică 61 din 101. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. 

Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate. Dacă şi după alegerile repetate preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.

Fluxul de știri
0