Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Protestul din 24 aprilie: de ce Usatîi a tras „pe dreapta”

© Sputnik / Мирослав РотарьРенато УсатыйПротест
Ренато УсатыйПротест - Sputnik Moldova
Abonare
Renato Usatîi susţine mitingul Platformei DA din 24 aprilie curent, dar nu se va implica în calitate de organizator al acestui eveniment. Totodată, experţii sunt tot mai sceptici în legătură cu capacitatea opoziţiei de a schimba lucrurile în ţară.

CHIŞINĂU, 20 apr – Sputnik. Renato Usatîi a scris pe pagina sa de Facebook despre manifestaţia de protest din 24 aprilie curent, pe care intenţionează să o desfăşoare Platforma DA. Usatîi a subliniat că susţine această acţiune, însă formaţiunea pe care o conduce intenţionează să organizeze alt miting antiguvernamental.

„Avem propriile noastre idei despre modul în care trebuie să fie pregătit şi desfăşurat un miting antiguvernamental. „Partidul Nostru” va organiza şi va desfăşura un protest propriu în cel mai scurt timp. Va fi o acţiune frumoasă şi surprinzătoare. Nu avem dreptul doar să testăm. Suntem obligaţi să învingem”, a scris Usatîi.

Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Politică
De ce nu renunţă Andrei Năstase la protestul din 24 aprilie

Politicianul a mai subliniat că le-a propus conducătorilor Platformei DA să amâne data desfăşurării evenimentului, însă ei au refuzat.

Anterior unul dintre exponenţii Platformei DA, Vasile Năstase, a menţionat că la mitingul din 24 aprilie curent protestatarii vor cere dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate paralel cu cele prezidenţiale.

Referindu-se la situaţia din Republica Moldova, dar şi la acţiunile comune şi separate ale opoziţiei, politologul Valeriu Ostalep a declarat acum două zile pentru Sputnik Moldova că există o prăpastie tot mai mare între populaţia ţării şi guvernare, majoritatea populației fiind absolut nemulțumită de starea lucrurilor în Republica Moldova.

Totodată, potrivit acestuia, situația din țară nu poate fi schimbată prin faptul că opoziția va organiza proteste, iar guvernarea le va combate.

„Întotdeauna a existat lupta dintre putere și opoziție. Ceea ce este cu adevărat grav este faptul că după atâția ani de criză politică, de dificultăți de tot genul, am ajuns într-un moment în care nimeni nu poate să răspundă la întrebarea: dar, de fapt, ce face Republica Moldova, care sunt prioritățile, încotro se îndreaptă, car este proiectul ei de țară? Iată la întrebarea aceasta nimeni nu are un răspuns”, a declarat Valeriu Ostalep.

Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Protestul din 24 aprilie, „echipat corespunzător”

Expertul a mai opinat că nici opoziția nu are răspunsuri la aceste întrebări.

„Opoziția nu dă semne că ar fi pregătită să preia puterea. Noi auzim de la liderii opoziției doar că strigă “Jos guvernanții!”. Indiscutabil, actualii guvernanți trebuie schimbați. Dar opoziția nu prezintă niște viziuni clare de schimbare a situației din țară și, mai ales, cu ce resurse financiare și umane va fi realizat lucrul acesta", este de părere Ostalep.

„Nu am nicio certitudine că există un număr critic de oameni profesioniști care așteaptă să se schimbe guvernarea ca ei să sară și să pună umărul. Și asta nu pentru că ei nu ar dori să facă lucrul acesta, ci pentru că nu avem astfel de specialiști. Probabil că și din acest motiv opoziția nu se grăbește să spună care sunt planurile ei de după alegeri, ce va face dacă va veni la guvernare”, a conchis analistul politic.

Fluxul de știri
0