Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Filat, închis în ruinele unui vechi castel (foto)

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele PLDM, deputatul Vlad Filat, care a fost arestat în legătură cu un dosar de corupţie, este deţinut la ora actuală într-o clădire cu semnificaţie istorică.

CHIŞINĂU, 28 feb – Sputnik. Liderul PLDM, Vlad Filat, este plasat în arest într-o instituţie cunoscută astăzi ca Penitenciarul nr. 13, situat în Chişinău, strada Bernardazzi, 3. Însă pe vremuri această închisoare arăta absolut altfel. A fost un adevărat castel ce se numea Închisoarea Centrală Chişinău.

În cele două imagine de mai jos puteţi vedea ceea ce a fost pe vremuri, dar şi ceea ce cunoaştem că a rămas din Castelul-închisoare din Chişinău. Fostul complex al castelului, din care a rămas doar un pic mai mult decât temeliile, a rămas în fotografiile de epocă drept unul dintre simbolurile Chişinăului istoric.

© oldchisinau.comPenitenciarul 13 din Chişinău, imaginea fostului Castel-închisoare, Chişinăul istoric
Penitenciarul 13 din Chişinău, imaginea fostului Castel-închisoare, Chişinăul istoric - Sputnik Moldova
Penitenciarul 13 din Chişinău, imaginea fostului Castel-închisoare, Chişinăul istoric

Această închisoare a fost proiectat în anul 1834 de arhitectul de origine elveţiană, Giorgio I. Torricelli, scrie portalul grif.md. Lucrările de construcţie au demarat în 1840 şi au durat până în 1850.

© allfun.mdSchiţă de proiect, Castelul închisoare din Chişinău, actualul Penitenciar nr. 13
Schiţă de proiect, Castelul închisoare din Chişinău, actualul Penitenciar nr. 13 - Sputnik Moldova
Schiţă de proiect, Castelul închisoare din Chişinău, actualul Penitenciar nr. 13

„Castelul arăta neobişnuit, reprezentând un pătrat, ale cărui laturi erau orientate spre coordonatele geografice, care nu coincideau cu reţeaua stradală. În direcţia străzilor ieşea cîte un turn masiv rotund cu înălțimea de peste 20 de metri. Turnurile rotunde erau completate cu unele mai mici dreptunghiulare. În turnul central, ce era îndreptat spre strada Bernardazzi, era amplasată biserica închisorii şi de aceea se deosebea de celelalte turnuri printr-un gol sub formă de cruce. Datorită aspectului său, închisoarea mai era numită “Bastilia din Chișinău”, scrie sursa citată.

Acesta a fost avariat de cutremurul din1940 şi din cauza că începuse războiul acesta nu a mai putut fi restaurat.

Totuşi, o parte din ceea ce rămăsese din castel a servit drept bază pentru amenajarea unui complex penitenciar în Chişinău. Astăzi o parte dintre componentele iniţiale ale castelului, inclusiv elementele arhitecturale mici, mai pot fi observate.

© prospect.mdPenitenciarul nr. 13 din Chişinău
Penitenciarul nr. 13 din Chişinău - Sputnik Moldova
Penitenciarul nr. 13 din Chişinău

Despre acest obiect din Chişinău s-a scris mult. Există o serie de reportaje însoţite de multiple fotografii, care arată cu lux de amănunte cum arată Penitenciarul 13 şi câte dintre elementele sale mai pot fi observate după reconstrucţia şi extinderea acestui complex.

 

Fluxul de știri
0