Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Articolul din Sputnik a determinat Parlamentul să abordeze problema Nistrului

© Photo : Igor VzorovОбмеление Днестра, апрель 2016 г
Обмеление Днестра, апрель 2016 г - Sputnik Moldova
Abonare
Materialul apărut în Sputnik Moldova despre secarea râului Nistru i-a determinat pe deputații moldoveni să se adreseze premierului țării, Pavel Filip, cu solicitarea de a clarifica situația creată.

CHIȘINĂU, 14 apr — Sputnik. După ce Sputnik Moldova a publicat materialul despre secarea Nistrului, a cărui lățime pe unele segmente nu depășește nici un metru, deputații Parlamentului RM au pus în discuţie această problemă la ședința de joi a Legislativului.

Обмеление Днестра, апрель 2016 г - Sputnik Moldova
Societate
Din cauza secării apelor, Nistrul poate fi trecut pe jos

Astfel, deputata din partea fracțiunii comuniștilor Elena Bodnarenco le-a citit parlamentarilor materialul din Sputnik în care se spune că secarea râurilor în Moldova a început într-o perioadă nespecifică acestui fenomen: primăvara. În legătura cu lipsa precipitațiilor și scăderea apelor în râurile și bazinele de apă, în RM a fost declarată între 4 și 15 aprilie seceta hidrologică, iar responsabilii de la „Apă-Canal Chișinău" au comunicat că nivelul apei în Nistru a scăzut până la cota critică de 8,5 m. Corespondenții Sputnik au constatat că unele porțiuni ale râului sunt într-o stare și mai gravă, secând în așa măsură, încât ele pot fi trecute chiar pe jos. O astfel de situație se înregistrează în apropierea satului Coșnița.

Potrivit lui Vladimir Garaba, președintele organizației teritoriale Chișinău „Mișcarea ecologistă din Moldova", cauza principală a situației date este faptul că Ucraina reține apa în rezervorul de acumulare a apei de la Novodnestrosk aflat mai sus de hotarul cu Republica Moldova. Expertul afirmă că, de obicei, primăvara Nistrul este bogat în apă. Pe când în acest an, din lipsă de precipitații, râul a scăzut.

Обмеление рек в Республике Татарстан - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Șeful de la "Apă-Canal" nu înțelege unde dispare apa din Nistru

Primele care vor avea de suferit din cauza scăderii nivelului apei în Nistru și secării altor râulețe vor fi flora și fauna. Speciile rare de plante și animale pot să dispară. Afară de aceasta, din cauza nivelului scăzut al apei în Nistru, se menține riscul întreruperii alimentării cu apă a Chișinăului.

Potrivit datelor preliminare, Ucraina va mări evacuarea apei doar de la mijlocul lunii aprilie și până la mijlocul lunii mai. În această perioadă volumul apei evacuate va constitui circa 250 metri cubi pe secundă. Ecologul consideră că sarcina comună a Moldovei și Ucrainei este de a conveni să semneze un document în acest sens pentru ca Moldova să aibă posibilitatea de a controla procesul respectiv.

„Anume acest lucru îi cerem prim-ministrului Moldovei, Pavel Filip, și totodată să dea răspuns ce măsuri se întreprind pentru soluționarea acestei situații", a spus Bodnarenco.

Deputata a subliniat că legislatorii așteaptă ca șeful Cabinetului de Miniștri al RM să le prezinte răspunsul săptămâna viitoare.

Fluxul de știri
0