Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șeful de la "Apă-Canal" nu înțelege unde dispare apa din Nistru

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaОбмеление рек в Республике Татарстан
Обмеление рек в Республике Татарстан - Sputnik Moldova
Abonare
Nivelul apei râului din care capitala îşi ia una din principalele resurse vitale, constituie din nou 8,5 metri, la fel ca și în luna august a anului trecut, atunci când a fost instituit avertismentul cu privire la seceta hidrologică.

CHIȘINĂU, 28 mar — Sputnik. Nivelul apei râului Nistru a coborât din nou până la valoarea minimă admisibilă. Acest lucru l-a declarat luni la ședința serviciilor municipale directorul general al întreprinderii "Apă-Canal Chișinău", Constantin Becciev.

"Problema care ne îngrijorează pe noi este nivelul apei în Nistru, care în prezent constituie din nou 8,5 metri. Nu știu unde dispare apa din râu. Este straniu. În ultimele 7-8 luni, nivelul apei era în medie de aproximativ 8,6 metri, iar acum este de 8,5 metri, deși a nins și a plouat. Este un nivel permanent, dar e minimal", a spus Becciev.

El a mai adăugat că situația creată trezește îngrijorare, de aceea au mai avut loc discuții pe această temă.

"Potrivit informației de care dispunem, lacul de acumulare de la Novo-Dnestrovsk are un nivel optimal, dar noi, totuși, suntem îngrijorați de situație. Suntem în legătură permanentă cu Ministerul Mediului, cu Agenția "Apele Moldovei". Sâmbătă am avut o discuție pe această temă. Deocamdată situaţia este sub control", a spus Becciev.

râul Bâc река Бык - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Nistrul ar putea să rămână în curând fără principalii săi afluenți

La începutul lui august 2015, a fost dată avertizarea că apa din râul Nistru, de unde se aprovizionează cu apă potabilă câteva localități, inclusiv Chișinăul, a scăzut până la nivelul critic din cauza secetei. Tot atunci, ÎS "Apele Moldovei" a rugat Comitetul de Stat pentru Gospodăria Apelor din Kiev și Direcția Dnestrovsk-Prut a resurselor de apă din Cernăuți să examineze posibilitatea de a majora debitul de apă din bazinul de la Novo-Dnestrovsk, până la 180-200 de metri cubi pe secundă, până când va fi depășită situația critică. Atunci, Ministerul Mediului a îndemnat autoritățile locale să vegheze la utilizarea rațională a resurselor de apă pe perioada secetei.

Avertismentul cu privire la nivelul scăzut al apei a fost în vigoare de la începutul lui august până la începutul lui octombrie. Ulterior situația s-a normalizat, dar Becciev a avertizat încă atunci că "în 2016 trebuie să fim gata de situații excepționale în acest domeniu și să examinăm problema mult mai serios decât în ultimii ani, pentru că o asemenea stare de lucruri încă nu a fost înregistrat în țară".

Șeful Organizației non-guvernamentale "Eco-TIRAS" Ilia Trombițki a declarat anterior pentru Sputnik că procesul de gestionare a resurselor de apă din Moldova demonstrează un regres evident. Anume acest lucru, în opinia lui, a condus la faptul că nivelul apei în Nistru a coborât până la un nivel critic.

Seceta hidrologică se înregistrează atunci când din cauza lipsei de precipitații se reduc rezervele de umiditate din sol.

Fluxul de știri
0