Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Noi condiţii pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale în Moldova

© SputnikИзбирательная урна с гербом Молдавии
Избирательная урна с гербом Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia juridică, numiri şi imunităţi a avizat miercuri proiectul de lege cu privire la modificarea Codului Electoral, care se referă la alegerea preşedintelui ţării.

CHIŞINĂU, 13 apr – Sputnik. Alegerile prezidenţiale directe vor fi organizate cel târziu cu 30 de zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui ţării. Această prevedere este inclusă în proiectul de lege cu privire la modificarea Codului Electoral, avizat pozitiv miercuri de Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi.

„Adică, de azi înainte vom cunoaşte clar că va fi o perioadă expresă când aceste alegeri urmează să aibă loc, ca să nu existe interpretări despre data când urmează să aibă loc alegerile”, a declarat unul din autorii proiectului, deputatul PD Sergiu Sârbu.

Proiectul mai prevede că în caz de vacanţă a funcţiei de preşedinte al ţării, termenul maxim este de două luni de la survenirea vacanţei funcţiei, când Parlamentul trebuie să stabilească data alegerilor prezidenţiale.

De asemenea, perioada electorală pentru scrutinul prezidenţial a fost redusă de la 90 la 60 de zile. 

alegeri, выборы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce vârstă va trebui să aibă viitorul preşedinte, vezi ce au propus deputaţii

O altă schimbare importantă se referă la pragul de validare al scrutinului prezidenţial. Deputaţii au propus reducerea pragului de participare de la ½ la 1/3.

O altă normă importantă din proiectul de lege se referă la condiţiile speciale de înregistrare a candidaţilor la funcţia de preşedinte. Numărul de semnături pe care trebuie să-l prezinte la CEC candidatul la funcţia de preşedinte al ţării, indiferent dacă acesta este independent sau susţinut de un partid politic, a fost redus de la 20 de mii la 15 mii.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut şi votat de plenul Parlamentului.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a preşedintelui ţării de către Parlament cu votul a 61 de deputaţi şi a stabilit că şeful statului trebuie să fie ales prin vot direct, universal şi secret. În contextul hotărârii Curţii Constituţionale, Parlamentul a decis că alegerile prezidenţiale directe se vor desfăşura la 30 octombrie.

Fluxul de știri
0