Ucraina: sau Guvern până la 18.00, sau alegeri anticipate

© Fotolia / dmitrydesignerРада
Рада - Sputnik Moldova
Abonare
Confirmarea noului cabinet de miniștri a fost amânată din cauza necesității de a se ajunge la un acord final în coaliţia nou formată în ceea ce privește componenţa nominală a viitorului Cabinet. Votul este prevăzută pentru miercuri, iar președintele a amenințat cu dizolvarea Parlamentului.

CHIȘINĂU, 13 apr — Sputnik. S-a ajuns la o decizie consolidată atât în ceea ce privește candidatura la funcția de premier, cât și a componenţei guvernului ucrainean, a anunțat în noaptea spre miercuri șeful fracțiunii "Blocul Petro Poroșenko", Iurii Luțenko, pe pagina sa de Facsbook.

Жительница Луганска у разрушенного дома - Sputnik Moldova
Fost premier: situația din Ucraina este deja catastrofală

Această informație a fost însoțită de comentariul ironic că ar fi renunţat să mai deschidă o agenție pentru căutarea unui intelect extraterestru, deoarece în Ziua Cosmonauticii sau mai degrabă către sfârşitul ei, o oarecare înțelepciune a pogorât și asupra legislatorilor ucraineni.

Anterior mass-media ucraineană a comunicat că Luțenko a avertizat membrii fracțiunii că dacă miercuri nu va fi desemnat noul prim-ministru, vor fi anunțate alegeri parlamentare anticipate. Liderul fracțiunii prezidențiale a mai declarat că Poroșenko a stabilit un timp limită — miercuri până la ora 18.00.

Duminică, premierul Arsenii Iațeniuk a anunțat că demisionează. Totodată, potrivit politicianului, fracțiunea acestuia, "Frontul Popular", rămâne în coaliție. El consideră că plecarea lui din funcție este o consecință a unei crize politice create artificial.

Владимир Гройсман - Sputnik Moldova
Groisman, cel mai probabil candidat pentru funcţia de premier al Ucrainei

Iațeniuk a mai afirmat că cele două guverne pe care le-a condus au activat cu succes.

În același timp, premierul nu a precizat cu ce se va ocupa după demisie, subliniind doar că își vede sarcinile mai larg decât împuternicirile de şef al Guvernului. După asta, analiștii au început să vorbească despre ambițiile prezidențiale ale lui Iațeniuk.

Principalul candidat la funcția de șef al Guvernului este spicherul Radei, Vladimir Groisman. El a promis să formeze un cabinet de miniștri "reformator și transparent".

Fluxul de știri
0