Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Roşca: abolirea imunităţii deputatului va demola bazele parlamentarismului

© Sputnik / Rodion ProcaРоссийско-молдавские отношения: реалии и перспективы
Российско-молдавские отношения: реалии и перспективы - Sputnik Moldova
Abonare
Politicianul şi jurnalistul Iurie Roşca susţine că iniţiativa majorităţii parlamentare privind anularea imunităţii parlamentare nu reprezintă nici pe departe o concesie făcută opoziţiei.

CHIŞINĂU, 11 apr – Sputnik. Fostul vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, politicianul Iurie Roşca, este de părere că abolirea imunităţii parlamentare va conduce la slăbirea celui mai important organ legislativ şi reprezentativ al ţării – Parlamentul Republicii Moldova.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Vrea să-i lase pe toţi deputaţii fără imunitate

Luni, proiectul de lege ce prevede revizuirea Constituţiei în vederea anulării imunităţii parlamentare urmează să fie depus la Curtea Constituţională pentru avizare.

Spicherul moldovean, Andrian Candu, a anunţat la finele săptămânii trecute că proiectul respectiv a fost deja semnat de un număr mai mare de deputaţi decât ar fi fost necesar pentru înaintarea iniţiativei legislative.

Referindu-se la această iniţiativă, susţinută de majoritatea parlamentară, Iurie Roşca a declarat că nivelul foarte scăzut al încrederii din partea cetăţenilor de care se bucură actuala componenţă a legislativului nu trebuie să servească drept motiv pentru distrugerea bazelor de funcţionare a parlamentarismului.

„Trebuie să fie promovaţi oameni decenţi în Parlament, nu să se recurgă la distrugerea instituţiilor puterii de stat. Iar în acest caz, noi nimicim definitiv respectul faţă de instituţia puterii de stat, faţă de puterea reprezentativă”, a subliniat Roşca.

Totodată, interlocutorul a ţinut să menţioneze faptul că iniţiativa de anulare a imunităţii parlamentare va fi susţinută de populaţie. Totodată, el a mai specificat că trebuie să înţelegem că imunitatea îi este necesară deputatului, mai cu seamă atunci când este vorba de activitatea în opoziţie.

Iurie Rosca, Иурий Рошка - Sputnik Moldova
Opoziţia – complice (in)conştient la uzurparea puterii în stat

„Dacă deputatul a făcut o declaraţie şocantă împotriva puterii, acesta nu va putea fi reţinut de orice poliţist. Deputaţii poartă o răspundere în faţa societăţii mult mai mare decât un conducător de troleibuz. De aceea el trebuie să fie protejat de imunitate. Imunitatea presupune că nu poţi fi reţinut, arestat şi deferit justiţiei fără acordul Parlamentului. Însă asta nu presupune că persoana respectivă nu poate fi judecată”, a mai declarat Iurie Roşca.

Potrivit lui Roşca, nu este cazul ca această iniţiativă a majorităţii parlamentare să fie considerată drept o cedare în faţa opoziţiei, întrucât principala revendicare a opoziţiei este organizarea alegerilor parlamentare anticipate şi restituirea la stat a banilor furaţi din sistemul financiar-bancar al ţării.

„Din cauza lipsei de viziune politică, din cauza incapacităţii de a înţelege ce reprezintă construcţia de stat, ce este economia, geopolitica, din cauza lipsei de pregătire intelectuală elementară a acestor politicieni, se ajunge la asemenea jocuri. Opoziţia face zarvă, iar guvernarea se preface că face cedări, fără însă a ceda măcar ceva”, a conchis Iurie Roşca.

Fluxul de știri
0