Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vrea să-i lase pe toţi deputaţii fără imunitate

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент заседание 11.03.2016
Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Funcţia de deputat în Parlament se pare că va deveni una mai puţin atractivă şi chiar un pic periculoasă. Asta se datorează faptului că proiectul de lege prin care se urmăreşte abolirea imunităţii parlamentare va ajunge deja luni la Curtea Constituţională.

CHIŞINĂU, 9 apr – Sputnik. Aşa cum a fost anunţat anterior, a fost iniţiată procedura de colectare a semnăturilor pentru proiectul de lege de modificare a Constituţiei privind excluderea imunităţii parlamentare, a declarat vineri spicherul moldovean Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului a specificat şi faptul că deja 39 de deputaţi şi-au pus semnăturile pe proiectul de lege care urmăreşte să-i lipsească pe aleşii poporului de privilegiile oferite de imunitatea parlamentară.

Andrian Candu - Sputnik Moldova
Politică
Neaşteptat: Candu a salvat involuntar o iniţiativă a Platformei DA

Candu a precizat că pentru a iniţia revizuirea sub acest aspect a Constituţiei ar fi fost suficiente 34 de semnături ale deputaţilor în Parlament.

„Proiectul de lege va fi expediat luni pentru avizare Curţii Constituţionale şi imediat ce Curtea Constituţională avizează acest proiect de lege noi îl vom înregistra pe agenda Parlamentului”, a declarat Andrian Candu.

Renunţarea la imunitatea parlamentară a fost cerută în repetate rânduri de diferite formaţiuni politice. Platforma DA de asemenea a înaintat această revendicare conducerii Parlamentului şi a iniţiat şi un referendum republican la acest subiect. Dar grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului nu a fost înregistrat de CEC din cauza faptului că liderii Platformei DA nu au respectat în totalitate rigorile legii referitoare la iniţierea unui referendum naţional. Asta chiar dacă numărul de semnături adunate de grupul de iniţiativă a depăşit cifra de 400 de mii. Formaţiunea a ameninţat cu proteste.

Ulterior Andrian Candu a decis că va iniţia el personal, în Parlament, procedura de dezbateri în vizavi de imunitatea parlamentară şi va iniţia în acest sens un proiect de lege constituţională.

La ora actuală imunitatea deputaţilor este reglementată de alineatul (3) al articolului 70 din Constituţie, care prevede următoarele:

„Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”.

În doctrina dreptului imunitatea parlamentară este prezentată drept o garanţie inerentă exercitării nestingherite a mandatului de deputat. Datorită imunităţii deputatul nu poate fi şantajat sau supus unor presiuni de natură să-i constrângă posibilitatea de a acţiona plenar în calitatea sa de deţinător al unui mandat reprezentativ din partea poporului.

 

Fluxul de știri
0