Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PLDM, gata să vină cu un candidat care să-i ia locul lui Timofti

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент заседание 11.03.2016
Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
PLDM are două variante pentru prezidenţialele din 30 octombrie: vine cu candidatul său, sau va purta negocieri cu partidele proeuropene extraparlamentare de dreapta pentru a identifica un candidat.

CHIŞINĂU, 11 apr – Sputnik. PLDM este gata să vină cu un candidat pentru funcţia de preşedinte al Moldovei, a declarat luni, 11 aprilie, preşedintele fracţiunii parlamentare a liberal-democraţilor, Tudor Deliu.

Potrivit acestuia, formaţiunea are două variante pentru prezidenţialele din 30 octombrie: vine cu candidatul său, sau va purta negocieri cu partidele proeuropene extraparlamentare de dreapta pentru a identifica un candidat. 

„Candidatul va fi anunţat atunci când se va ajunge la un numitor comun”, a punctat Deliu.

alegeri, выборы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce vârstă va trebui să aibă viitorul preşedinte, vezi ce au propus deputaţii

Liberal-democratul a mai spus că PLDM nu a decis când va fi convocat congresul extraordinar al partidului la care urmează să fie aleasă o noua conducere a PLDM. Congresul a fost fixat pentru 20 martie, iar ulterior amânat pe motiv că acum în Moldova preşedintele va fi ales prin vot direct, secret şi universal.

„Atunci când Consiliul politic al PLDM va decide convocarea congresului, vă vom anunţa”, a declarat scurt Deliu.

La 4 martie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a preşedintelui ţării de către Parlament cu votul a 61 de deputaţi şi a stabilit că şeful statului trebuie să fie ales prin vot direct, universal şi secret. În contextul hotărârii Curţii Constituţionale, Parlamentul a decis că alegerile prezidenţiale directe se vor desfăşura la 30 octombrie.

Grupul de iniţiativă creat în Parlament, din care fac parte deputaţi din mai multe fracţiuni parlamentare, a înregistrat un proiect de lege ce stabileşte condiţiile pe care trebuie să le întrunească candidaţii la funcţia de preşedinte al ţării. Potrivit iniţiativei de modificare a Codului Electoral, principala condiţie pe care va trebui să o respecte candidatul la funcţia supremă în stat este să prezinte la CEC minimum 15 mii de semnături în susţinerea sa.

Mandatul de patru ani al preşedintelui Nicolae Timofti a expirat la 23 martie.

Fluxul de știri
0