CHIŞINĂU, 7 apr – Sputnik. Acum şapte ani, la Chişinău au avut loc dezordini în masă care au condus la devastarea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei.
Dezordinile au urmat după ce au fost anunţate rezultatele alegerilor parlamentare din cinci aprilie, la care PCRM a acumulat 60 de mandate din cele 101. La şase aprilie, oponenţii comuniştilor, care au guvernat Republica Moldova din 2001, s-au adunat în număr de peste două mii de persoane în faţa Parlamentului şi Guvernului, cerând plecarea comuniştilor de pe arena politică a ţării.
Camerele foto şi video i-au surprins printre manifestanţi pe liderii opoziţiei de atunci, Vlad Filat (liderul PLDM), Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă (liderii PL) şi Serafim Urecheanu (liderul Alianţei „Moldova Noastră”).
În ziua următoare, la 7 aprilie 2009, mulţimea înfuriată a rupt cordoanele nu prea numeroase ale poliţiei şi au pătruns prin uşi şi ferestre în clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului. După ce au dat buzna acolo, ei au distrus şi au devastat tot ce le-a stat în cale, însă nu şi-au neglijat propriile interese. Vandalii din mulţime au scos din clădiri computere, alte tipuri de tehnică, piese de mobilier etc. S-au găsit şi manifestanţi care au arborat deasupra clădirii prezidenţiale drapelul României.
Mai mulţi martori oculari ai acelor evenimente au constatat faptul că o bună parte a manifestanţilor afişau în mod ostentativ atitudini unioniste.
În urma confruntărilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine au fost răniţi circa 50 de protestatari şi 270 de poliţişti, iar un tânăr, Valeriu Boboc, a murit. Rudele lui Valeriu Boboc sunt convinse că vina pentru moartea lui o poartă poliţiştii care l-au bătut.
După aceste manifestaţii violente, noua componenţă a Parlamentului nu a fost capabil să aleagă preşedintele. Comuniştii au propus-o pe Zinaida Greceanîi, însă aceştia aveau doar 60 de mandate, iar deputaţii din opoziţie au refuzat în mod solidar să voteze candidatul PCRM la şefia statului.
După două tentative eşuate de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova au fost organizate alegeri parlamentare anticipate, care au condus la pierderea de către PCRM a majorităţii în legislativ. Comuniştii s-au retras în opoziţie, iar guvernarea a fost preluată de fosta opoziţie, care a constituit Alianţa pentru Integrare Europeană şi a format un nou guvern.