CHIŞINĂU, 2 apr — Sputnik. Un miting de amploare în apărarea statalităţii Moldovei a avut loc sâmbătă în centrul Comratului, în UTA Găgăuzia. Decizia privind desfăşurarea acestuia a fost luată în urma activizării forţelor unioniste.
Potrivit datelor forţelor de ordine din Găgăuzia, „la marşul de la Comrat al apărătorilor statalităţii Moldovei au participat peste trei mii de persoane". Manifestaţia s-a desfăşurat fără incidente. La acţiune a participat başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, dar şi reprezentanţi ai „Partidului nostru" şi altor forţe care se pronunţă pentru statalitatea moldovenească.
În declaraţia adoptată de apărătorii statalităţii moldoveneşti se menţionează că şi după 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, atacurile la statalitatea ţării continuă.
„Unirea Moldovei cu România presupune anularea naţiunii moldoveneşti, lichidarea Autonomiei găgăuze şi asimilarea minorităţilor naţionale. O îngrijorare aparte este provocată de sporirea numărului unioniştilor declaraţi în cadrul organelor centrale ale puterii, a instanţelor judecătoreşti, forţelor de ordine şi mediilor de informare", se spune în textul declaraţiei.
Manifestanţii s-au pronunţat împotriva activităţii forţelor anticonstituţionale şi unioniste pe teritoriul RM şi le-au cerut deputaţilor din Parlament să interzică la nivel legislativ activitatea oricăror forţe politice şi mişcări civice care pun la îndoială suveranitatea şi independenţa Moldovei.
Tot sâmbătă, Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a adoptat o rezoluţie privind statalitatea, independenţa şi statutul de neutralitate al Republicii Moldova.
Documentul a fost expediat preşedintelui ţării, Guvernului, Parlamentului, misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale acreditate în ţara noastră, informează gagauzinfo.md.
Potrivit sursei, drept motiv pentru convocarea şedinţei extraordinare a Adunării Populare a servit „intensificarea acţiunilor îndreptate împotriva lichidării statalităţii moldoveneşti şi unirii cu România. Astfel, România a făcut publică o „foaie de parcurs" privind unirea celor două ţări a fost creat un parlament de alternativă „Sfatul Ţării"".
Deputaţii găgăuzi au condamnat acţiunile unioniştilor şi au cerut de la autorităţile centrale ale ţării să interzică la nivel legislativ activitatea partidelor politice care cheamă la lichidarea statalităţii Republicii Moldova.
Totodată, Adunarea Populară le-a cerut autorităţilor să adopte măsurile necesare pentru consolidarea suveranităţii şi statutului de neutralitate al ţării.
Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a adoptat la 31 martie cu majoritate de voturi Declaraţia privind inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova.
Subiect a fost inclus pe ordinea de zi a Parlamentului la propunerea deputaţii din fracţiunile PDM, PCRM, PSRM şi a celor 14 deputaţi foşti comunişti care au aderat la Platforma Parlamentară Social Democrată.
Prin acest document, Parlamentul s-a angajat să îmbunătăţească legislaţia, astfel încât să nu fie admise atacuri asupra Constituţiei şi independenţei ţării.