Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentarii au dat o lovitură adversarilor statalității moldovenești

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент заседание 11.03.2016
Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Joi, 31 martie, Parlamentul a aplicat o lovitură apreciabilă adversarilor statalității moldovenești. Editorialistul Sputnik Moldova a încercat să deslușească ce efect va produce declarația aprobată de Legislativul țării, cu privire la inviolabilitatea suveranităţii, independenţei şi neutralităţii permanente a republicii.

Dacă e să fim sinceri, deși se vorbea demult despre aprobarea unui astfel de document, adoptarea acestuia a fost neașteptată. De ce? Probabil pentru că ședința de azi a Parlamentului a fost precedată de activizarea forțelor unioniste care au încercat din nou să inoculeze în conștiința cetățenilor Moldovei ideea unirii țării noastre cu România, adică lichidarea Moldovei ca stat.

Марш унионистов 27 марта, шествие - Sputnik Moldova
Cetăţenii Moldovei le-au demonstrat unioniştilor că sunt stăpâni la ei acasă

Însuși faptul adoptării acestui document confirmă că deputații au auzit vocea majorității poporului. De aceea, probabil, a și fost inclusă în partea introductivă a documentului respectiv fraza: „Nici un fel de declarații publice ori acțiuni ale persoanelor cu funcții înalte în stat nu trebuie să fie îndreptate spre contestarea ori încălcarea în mod direct a acestui principiu".

Ce-i drept, aici apare o coliziune interesantă: pentru declarația despre inviolabilitatea suveranităţii, independenţei şi neutralităţii permanente a Republicii Moldova au votat majoritatea deputaților: 62 de persoane. Iar împotrivă au votat reprezentanții partidelor liberal-democrat și liberal. Adică, mulți dintre acești protestatari și-au arătat astfel adevărata lor față. Și cum va fi cu viitoarele lor declaraţii împotriva conținutului acestui document? Doar în fond ei vor încălca declarația Parlamentului Republicii Moldova.

Şi cum vor fi calificate acum, din punct de vedere juridic, diferitele marșuri ale unioniștilor la care, sunt sigur, aceştia nu vor renunța? Cu atât mai mult, cu cât se apropie sărbătoarea așteptată de ei: centenarul de ani de așa-numita „unire".

Și, iarăși, cei care deţin puterea vor trebui acum, probabil, să-și determine clar acțiunile, pornind de la declarația votată la 31 martie.

Astăzi, după cum am mai scris anterior, chestiunea unirii Moldovei cu România nu este de actualitate. Poate că ar trebui să ne canalizăm atenția și asupra altor factori care ar putea împiedica țara noastră să rămână pe pozițiile proclamate de Parlament.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentarii au votat pentru neutralitatea permanentă a Republicii Moldova

Am în vedere chestiunea neutralității permanente. Da, noi trebuie să fim în relaţii bune cu toate țările și în nici un caz să nu admitem ca relațiile noastre să ajungă intr-un punct ireversibil. Este bine când rațiunea învinge ambițiile politice. Drept exemplu poate servi întâlnirea recentă a conducerii Moldovei cu viceministrul de Externe al Rusiei, Grigorii Karasin. În cadrul acesteia au fost desemnate puncte concrete în vederea dezvoltării relațiilor de bună vecinătate. Concretizarea acestor înţelegeri se va produce, probabil, la 4 aprilie la Moscova, unde va întreprinde o vizită ministrul de Externe al RM, Andrei Galbur.

Autoritățile noastre colaborează activ și cu structurile occidentale.

Principalul, în opinia mea, este să nu uităm că tot ce întreprind autoritățile trebuie să fie orientat spre îmbunătățirea calității vieții poporului, spre ieșirea țării din impasul în care s-a pomenit.

Acum intrăm într-o nouă etapă a activității politice interne. Este vorba de viitoarele alegeri prezidențiale. Desigur, în vâltoarea disputelor, formațiunile politice vor invoca diverse argumente pentru a-și susţine punctul de vedere cu privire la un candidat sau altul. Însă, după adoptarea de către Parlament a declarației de astăzi, aș vrea să cred că din discursul lor politic vor dispărea apelurile la unirea cu România, aderarea la NATO și alte exerciții de acest fel care contravin inviolabilității suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova.

La 31 martie s-a făcut un pas foarte important spre stabilizarea situației în țară. Consider că astfel a fost pusă piatra de temelie la fundamentul consolidării statalității noastre. Aceasta este o pagină importantă în istoria țării și a poporului.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.

Fluxul de știri
0