Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova ar putea fi interzise organizațiile unioniste

© Sputnik / Мирослав РотарьМарш унионистов 27 марта
Марш унионистов 27 марта - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit liderului socialiștilor din Moldova, declarația votată de către deputați presupune că Parlamentul își asumă „obligația de perfecționare a legislației RM în vederea contracarării și inadmisibilității atacurilor asupra principiilor constituționale”.

CHIȘINĂU, 31 mar — Sputnik. Moldova are toate șansele să interzică organizațiile unioniste, a declarat joi în fața jurnaliștilor liderul PSRM, Igor Dodon.

Președintele PSRM a ajuns la această concluzie după ce Parlamentul RM a aprobat cu majoritate de voturi „Declarația cu privire la inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova".

Dodon a menționat că unul din punctele acestui document prevede că Parlamentul își „asumă, în limitele competențelor, obligația de perfecționare a legislației Republicii Moldova în vederea contracarării și inadmisibilității atacurilor asupra principiilor constituționale ale independenței și neutralității țării noastre, inclusiv prin stabilirea înăspririi răspunderii pentru asemenea acțiuni". Liderul socialiștilor afirmă că este vorba inclusiv de înăsprirea răspunderii pentru instigarea la lichidarea statalității Moldovei.

„Ce înseamnă acest lucru? Astăzi 62 de deputați au votat pentru această declarație. Acesta este primul pas. Și noi vom face tot posibilul pentru a-i convinge pe colegi să interzică prin lege organizațiile, așa cum este prevăzut în Constituție, care pledează pentru lichidarea statalității Republicii Moldova", a spus Dodon adăugând că există șanse de a interzice organizațiile unioniste.

Марш унионистов 27 марта, шествие - Sputnik Moldova
Cetăţenii Moldovei le-au demonstrat unioniştilor că sunt stăpâni la ei acasă

Igor Dodon a menționat că „Declarația cu privire la inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a Republicii Moldova" poate fi numită cu toată certitudinea document istoric.

Totodată, majoritatea deputaților au fost împotrivă ca să fie ascultați în Parlament procurorul general interimar, conducerea Serviciului de Informații și Securitate, precum și Ministerul Afacerilor Interne în privința marșului unionist care a avut loc la Chișinău duminica trecută. Opoziția de stânga a insistat asupra faptului că astfel de acțiuni subminează statalitatea moldovenească. Doar 45 de deputați au votat pentru aceste audieri, ceea ce a fost insuficient.

Fluxul de știri
0