Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Indexarea - 2016: cu cât se va majora pensia de la 1 aprilie

© Sputnik / Evghenii Panasencoпенсионер
пенсионер - Sputnik Moldova
Abonare
Recalcularea acestei plăți se face anual. Cu toate acestea, valoarea medie a pensiilor din Moldova nu se ridică la valoarea minimului de existență.

CHIȘINĂU, 1 apr — Sputnik. De la 1 aprilie 2016, pensiile  în Moldova vor fi indexate cu 10,1%, a comunicat Casa Națională de Asigurări Sociale.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ministerul Muncii din RM insistă să fie majorată vârsta de pensionare

Recalcularea acestei plăți se face anual. Potrivit sursei, procentul de indexare pentru 2016 este calculat reieșind din creșterea salariului mediu pe țară în 2015 comparativ cu anul anterior, cu 10,5% și creșterea indicatorului prețurilor de consum, cu 9,7%.

De la 1 aprilie 2015, sunt indexate cu 10,1% pensiile cetățenilor care au avut de suferit în urma catastrofei de la Cernobîl. Cu 9,7% este indexat ajutorul bănesc lunar în schimbul asigurării cu produse și suplimente alimentare care contribuie la eliminarea nuclizilor din organism, pentru participanții la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl și testelor nucleare, a accidentelor nucleare și consecințelor lor la obiectivele nucleare de importanță civilă și militară.

пожилые люди - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul a modificat procedura de stabilire a pensiilor

După indexarea cu 9,7%, s-au majorat pensiile militarilor aflaţi în serviciului militar în termen și a familiilor acestora.

De la 1 aprilie 2016, volumul pensiei minimale indexate conform vârstei pentru cei care au lucrat în agricultură va constitui 844,71 lei, iar pentru ceilalți beneficiari conform vârstei — 948,84 lei.

Pensia minimă pentru gradul I de invaliditate va atinge 675,02 lei, pentru gradul II — 651,84 de lei, iar pentru gradul III — 459 de lei.

Totodată, valoarea medie a pensiilor în Moldova nu se va ridica până la minimul de existență. La începutul anului 2016, un pensionar din Moldova primea în medie  1 165,22 lei, pe când minimul de existenţă este de 1437,4 lei.

Fluxul de știri
0