Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul a modificat procedura de stabilire a pensiilor

© Sputnik / Ilya Pitalev / Trecere la banca de fotografiiпожилые люди
пожилые люди - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
A fost modificat termenul de aprobare a deciziei privind acordarea dreptului la pensiile de asigurări sociale de stat.

CHIŞINĂU, 15 oct – Sputnik. Cabinetul de Miniștri a aprobat joi în cadrul şedinţei Executivului proiectul de lege privind pensiile de asigurări sociale de stat. 

Пожилая пара, отдыхающая на бульваре - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Proiect de viitor: Pensionari în faţa alegerii-ori salariu, ori pensie

Astfel, a fost modificat termenul de aprobare a deciziei privind acordarea dreptului la pensie şi evitarea situaţiilor când o normă legală permite de a prezenta documentele în termen de 30 de zile, iar alta de a lua decizia de stabilire a pensiei în termen de 15 zile.

În acest context, prezentul proiect prevede modificarea termenului de emitere a deciziei de acordare a drepturilor la pensie sau de respingere a cererii de pensionare la 30 de zile de la depunerea cererii.

O altă modificare propune simplificarea modalităţii de calculare a pensiei pentru cetățenii care au activat în anumite instituţii dar din anumite motive documentele confirmative cu privire la venitul asigurat pentru întreaga perioadă de activitate, lipsesc în arhiva instituţiilor vizate.

Cuantumul pensiei va fi calculat în baza salariului mediu lunar pe ţară determinat pentru fiecare categorie de beneficiari, la data depunerii cererii de pensionare.

Fluxul de știri
0