Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Muncii din RM insistă să fie majorată vârsta de pensionare

© Sputnik / Мирослав Ротарьpensionari пенсионеры
pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Abonare
La moment are loc elaborarea reformei cu privire la pensii. Deja se știe că majorarea vârstei de pensionare în Moldova se va face pe etape.

CHIȘINĂU, 11 feb — Sputnik. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei este nevoit să recurgă la măsuri dureroase, pentru că implementarea reformei sistemului de pensii a tot fost amânată, a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă șefa acestei instituţii, Stela Grigoraş.

"Moldova nu se deosebește de alte țări. Tendințele din întreaga lume se reflectă în faptul că oamenii au început să trăiască mai mult și că pragul de pensionare trebuie majorat. Din acest motiv, Moldova trebuie să fie parte a procesului general. Noi trebuie să întreprindem pași, fie şi mici, dar concreți în acest sens", a spus ministrul.

Reprezentanții departamentului subliniază că în prezent are loc elaborarea reformei sistemului de pensii. Deja se știe că majorarea vârstei de pensie se va face pe etape.

"Desigur, pragul de pensionare nu va fi majorat din start cu cinci ani. Aceasta va fi o procedură pe etape, ea va prevedea majorarea pragului la fiecare trei luni sau la fiecare șase luni. Noi examinăm diferite variante. Concepția reformei va fi discutată cu societatea civilă și cu partenerii internaționali", a explicat viceministrul muncii și protecției sociale Laura, Grecu.

Женщина - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sindicatele spun NU majorării vârstei de pensionare pentru femei

Ministerul Muncii intenționează să revină la problema cu privire la unificarea sistemului de calculare a pensiilor pentru toate categoriile de cetățeni, indiferent de funcțiile pe care le-au ocupat anterior. Conducerea instituţiei de profil consideră că pensiile pentru deputați, funcționarii de stat și alte categorii de populație trebuie să fie calculate după aceleași reguli.

În 2015, Banca Mondială (BM), la rugămintea Guvernului Moldovei, a efectuat o analiză a sistemului de pensionare din Moldova. Autorii cercetării au recomandat autorităților să crească vârsta de pensionare și să o egaleze pentru bărbați și femei.

Fluxul de știri
0