Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Este sau nu este Tănase candidatul PDM la prezidenţiale

© Sputnik / Евгений ПанасенкоМаринан Лупу
Маринан Лупу - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul Partidului Democrat din Moldova a infirmat zvonurile potrivit cărora Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale, ar fi candidatul acestei formaţiuni la funcţia de şef al statului.

CHIŞINĂU, 31 mar – Sputnik. Marian Lupu, preşedintele PDM, a anunţat joi că în cadrul formaţiunii au loc discuţii despre candidatul democraţilor la funcţia de preşedinte.

Politicianul a comentat cu această ocazie şi zvonurile despre faptul că preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, va fi propus de PDM pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

„Nu este adevărat. Mai mult, vreau să vă spun că deja am avut discuţii prealabile. La această etapă încă nu am ajuns la o decizie concretă în cadrul partidului”, a spus Lupu.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Catastrofa alegerilor prezidenţiale din Moldova

La 4 martie curent, Curtea Constituţională a pronunţat o hotărâre privind controlul constituţionalităţii unor prevederi ale Legii nr. 1115-XIV din 5 iulie 2000 cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova (modul de alegere a Preşedintelui). Instituţia a fost sesizată de 18 deputaţi liberal-democraţi, printre care Valeriu Ghileţchi, Tudor Deliu, Maria Ciobanu, Angel Agachi, Vadim Pistrinciuc şi alţii.

Curtea Constituţională a statuat că, în sensul articolului 135 alin. (1) lit. c) coroborat cu prevederile articolelor 141 alin.(2) şi 143 alin. (1) din Constituţie:

a) După pronunţarea avizului de către Curtea Constituţională, nu se admit intervenții în textul proiectului legii de revizuire a Constituţiei, iar ignorarea sau depășirea acestuia pot servi drept temei pentru nulitatea modificărilor astfel operate.

b) În cazul amendamentelor deputaţilor acceptate de Parlament în lectura a doua la un proiect de lege privind revizuirea Constituţiei, este necesară avizarea repetată de către Curtea Constituţională.

c) În cazul în care Curtea Constituţională avizează repetat un proiect de lege de revizuire a Constituţiei, amendat substanţial în cadrul celei de-a doua lecturi în Parlament, acest proiect urmează să parcurgă toate procedurile expuse la articolul 143 alin. (1) din Constituţie.

În acest context, Curtea a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a Preşedintelui RM de  către Parlament cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor.

Curtea a restabilit prevederile privind alegerea Preşedintelui prin vot direct, secret şi liber exprimat, în redacţia anterioară modificării neconstituţionale.

Fluxul de știri
0