CHIȘINĂU, 31 mar — Sputnik. Decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind renunţarea la desfăşurarea unui referendum național în problema revenirii la alegerea șefului statului de către întregul popor nu va influența procedura de organizare și realizare a alegerilor directe ale președintelui Republicii Moldova, a declarat joi pentru jurnaliști președintele interimar al CEC, Iurie Ciocanu.
La ședința de miercuri, CEC a respins demersul grupului de inițiativă cu privire la organizarea unui referendum în Moldova în problema modificării Constituției și revenirea la alegerile directe ale președintelui. Decizia CEC a fost condiționată de faptul că doar în trei unități teritoriale, în Chișinău, Bălți și Orhei, au fost colectate peste 20 de mii de semnături în susținerea acestei inițiative, pe când, conform Legii Supreme a ţării, era necesar ca semnăturile să fie colectate în cel puțin o jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi.
"Decizia CEC nu va influența în nici un fel procedura de alegere directă a șefului statului. Articolele din Constituție cu privire la revenirea la alegerea directă a președintelui au fost restabilite prin hotărârea Curții Constituționale din 4 martie. Puterea legislativă trebuie să stabilească data alegerilor, care vor avea loc în condițiile prevăzute de Codul electoral. De aceea, decizia de ieri a CEC nu va influența în nici un fel procedura de alegere a șefului statului, care a fost restabilită în Constituție", a spus Ciocanu, declarând că nu consideră că verdictul CEC ar fi unul politic.
În ajun, unul dintre liderii Platformei Civice "DA", Andrei Năstase, și-a exprimat dezacordul cu decizia Comisiei Electorale Centrale, declarând că grupul de inițiativă a prezentat la CEC un număr suficient de semnături pentru organizarea referendumului. El a mai subliniat că după această decizie, reprezentanții forumului civic intenționează să organizeze acțiuni masive de protest.
La 4 martie, Curtea Constituțională a anulat modificările la Legea Fundamentală a ţării din 5 iulie 2000. Instanța a declarat nevalabile toate modificările introduse atunci de Parlament, modificări care stipulau trecerea la alegerea președintelui de către Parlament cu votul a trei cincimi din deputați.
Astfel, Curtea Constituțională a lăsat în vigoare mecanismul anterior de alegere a șefului statului, și anume — alegerea directă de către întregul popor.