Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM: bănci, inclusiv din Letonia, Estonia şi Cipru, implicate în cazul BEM

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Băncii Naţionale a Moldovei i-a fost expediată prima parte a investigaţiei Kroll, din care rezultă că constatările iniţiale ale BNM au fost veridice.

CHIŞINĂU, 25 mar – Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunţă că „a primit primul raport cu privire la progresul investigaţiei Kroll în derulare cu privire la frauda de proporții mari în sectorul bancar din Republica Moldova”.

BNM precizează că este o primă etapă a investigației planificate pentru o perioadă de doi ani cu privire la tranzacțiile celor trei bănci din Republica Moldova derulate pe parcursul anilor 2012-2014.

"În scurt timp, se intenționează începerea implementării unui plan de recuperare a activelor, în scopul recuperării la nivel mondial a fondurilor de la răufăcători. Kroll a confirmat constatările inițiale ale BNM cu privire la faptul că tranzacțiile au fost efectuate în cadrul unei fraude coordonate și lucrează asupra colectării de probe care să satisfacă cele mai înalte standarde procesuale ale instanțelor internaționale”, se spune într-un comunicat difuzat de BNM.

Илан Шор - Sputnik Moldova
Politică
Unde-s, totuşi, banii de la BEM şi ce legătură au cu asta Filat şi PLDM

Instituţia menţionează că echipa Kroll a identificat, a stocat și a analizat mii de documente obținute cu suportul băncilor centrale din diverse țări și al altor părți, care vor sta la baza probelor principale pentru dovedirea fraudelor care au cauzat prăbușirea celor trei bănci din Republica Moldova.

Kroll s-a concentrat inițial asupra perioadei mai-noiembrie 2014, deoarece anume în această perioadă creditele acordate persoanelor afiliate de către cele trei bănci din Republica Moldova au crescut de peste două ori și au atins volumul de 13 miliarde lei pe data de 24 noiembrie 2014. Scopul investigației pe termen lung este recuperarea fondurilor furate, precum și identificarea tuturor părților care au participat conștient și au profitat de pe urma fraudei, inclusiv a părților și instituțiilor financiare din Republica Moldova, menţionează instituţia.

Банк - Sputnik Moldova
Politică
Dezvăluirile lui Şor despre rolul lui Gacichevici în fraudele de la BEM

Potrivit BNM, este clar că spălarea și disiparea fondurilor  fraudate s-a efectuat printr-o rețea extinsă de companii și conturi bancare în multiple jurisdicții, inclusiv prin conturi  ale băncilor din Republica Moldova, Letonia, Estonia, Rusia și Cipru.

BNM susţine că „are încrederea deplină că dispune în prezent de o bază fermă pentru accelerarea investigației. BNM cooperează strâns cu Kroll și compania juridică internațională ”Steptoe and Johnson” pentru a implementa un plan eficient de investigație și o strategie de recuperare a activelor în folosul Republicii Moldova”.

Fluxul de știri
0