Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Unde-s, totuşi, banii de la BEM şi ce legătură au cu asta Filat şi PLDM

© Sputnik / Мирослав РотарьИлан Шор
Илан Шор - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul briefingului de vineri, Ilan Şor a oferit detalii despre modul în care banii de la Banca de Economii a Moldovei au ajuns în posesia liderului PLDM, Vlad Filat.

CHIŞINĂU, 25 mar – Sputnik. Ilan Şor susţine că suma reală care a fost delapidată din sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova este de 625 de milioane de dolari, iar 250 de milioane din aceşti bani l-au avut drept beneficiar pe Vlad Filat.

„Referitor la banii transmişi domnului Filat: toate documentele care au fost anexate la denunţ, confirmă cele spuse de mine şi se află la dispoziţia organelor de anchetă. Este vorba de corespondenţă, invoice-uri, ewift-uri, precum şi toate celelalte acte ce indică asupra beneficiarului acestor sume, care sunt verificate la acest moment de procurori şi sper că vor fi supuse unei analize obiective”, a declarat Ilan Şor.

Илан Шор - Sputnik Moldova
Politică
Ilan Şor, primele declaraţii inedite: Filat şi Gacichevici au stors BEM de bani

Potrivit omului de afaceri, aceste sume au fost transmise la insistenţele lui Vlad Filat, care şi-a însoţit cererile cu ameninţări, intervenţii directe şi cu exercitarea de presiuni asupra afacerilor lui Şor prin intermediul instituţiilor de stat aflate la acea etapă sub controlul liderului PLDM.

„La început aveam convingerea că intenţiile lui Vlad Filat vizavi de BEM erau nobile şi urmăreau scoaterea acestei bănci din starea critică în care se afla, dat fiind faptul că dânsul ocupa funcţia de prim-ministru, iar partidul controla politic o serie de structuri de stat, iar datorită acestor circumstanţe el ar fi putut să ajute în modul real la salvarea băncii”, a specificat Şor.

însă, după cum a constatat omul de afaceri, intenţiile declarate ale ex-premierului au fost diferite de cele reale.

„Am fost minţit şi, aşa cum a arătat-o viaţa, intenţiile lui Filat au fost diametral opuse. De îndată ce am fost atras în administrarea băncii, Vlad Filat şi anturajul său au început să exercite asupra mea presiuni. Aceştia m-au constrâns să accept ca firmele mele să ia credite, iar banii primiţi să fie transferaţi către companiile controlate de Vlad Filat şi de Ion Rusu. Am să mă refer şi la afirmaţiile avocatului lui Vlad Filat vizavi de bunurile transmise ultimului ca rezultat al presiunilor şi ameninţărilor şi pe care dânşii le consideră drept cadouri. Aş vrea ca ei să explice faptul că Filat a acceptat aceste cadouri „otrăvite”, folosindu-se de acestea zilnic, atât personal, precum şi în interesele familiei sale”.

Referindu-se la suma reală a pagubei provocată sistemului financiar-bancar al Republicii Moldova, Ilan Şor a făcut următoarele afirmaţii:

„Bineînţeles, aţi putea să-mi puneţi întrebarea logică: toţi vorbesc despre miliard, iar eu v-am oferit informaţii doar despre 625 de milioane de dolari. Trebuie să cunoaşteţi faptul că miliardul este o cifră mistificată. Da, există o gaură de 625 de milioane de dolari. În vederea confirmării afirmaţiilor mele, am decis să apelez la una dintre cele mai mari companii la nivel mondial specializate în auditul bancar. Am solicitat un audit minuţios pentru elucidarea sumei concrete a pagubei provocate statului şi acţionarilor băncii”.

Банк - Sputnik Moldova
Politică
Dezvăluirile lui Şor despre rolul lui Gacichevici în fraudele de la BEM

Businessmanul s-a referit şi la implicarea companiei Kroll în investigarea fraudelor de la BEM:

„Recent, eu şi specialiştii mei am finalizat studierea amănunţită a primului raport. Constatarea noastră este că acesta a fost întocmit destul de calitativ, chiar dacă multe fapte, după cum am observat, se bazează pe materiale preluate din presă. Din păcate, nici societatea, nici eu, şi nici colegii mei nu am putut să identificăm în acest raport răspunsul la întrebarea principală: cine este beneficiarul final al acestor bani”, a declarat acesta.

Şor a decis să răspundă el personal la întrebarea despre beneficiarul final al banilor de la BEM:

„Beneficiarul final al primei tranşe din banii dispăruţi sunt acei oameni, care s-au aflat în spatele companiilor care au obţinut credite ce nu mai pot fi restituite, în perioada lui Gacichevici. Repet, o parte a documentelor care demonstrează acest fapt au fost transmise organelor de anchetă. Iar în această schemă de creditare figurează o serie de companii offshore”, a spus Şor şi a continuat:

„Acum referitor la 250 de milioane, despre care am arătat în denunţ. Beneficiarul acestor bani este domnul Filat şi companiile controlate de dânsul prin intermediari”.

„Văd că mai multe instituţii media denaturează în ultima perioadă informaţiile legate de numele meu. Dar asta nu mă miră, dat fiind faptul că printre aceştia se numără şi cei care primeau bani de la Filat din contul creditelor luate de la BEM. Este vorba despre unii aşa zişi jurnalişti, analişti şi blogheri. Nu le voi menţiona numele, ci voi prezenta documente organelopr de urmărire penală şi atunci va deveni clar, de ce dânşii fac atâta zarvă împotriva mea şi de ce unele site-uri desfăşoară campanii ce ţintesc numele meu. Este vorba despre unii oameni care ştiu foarte bine din ce surse au fost finanţaţi şi câte păcate şi-au luat astfel pe suflet. Nu mi se pare corect ca societatea să fie indusă în eroare de către cei care au fost complicii lui Filat”, a declarat în acest context Şor.

„Eu văd că şi azi sunt unii din PLDM care vehiculează numele meu, dar au uitat din ce bani Filat îşi finanţa partidul. Să se clarifice ei între ei, fără a mă agăţa pe mine. Mai cu seamă acei dintre ei care mai adineauri erau foarte prietenoşi în raport cu mine şi căutau să mi se prezinte ca prieteni, cu diferite solicitări”, a mai spus omul de afaceri.

Fluxul de știri
0