Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ilan Şor, primele declaraţii inedite: Filat şi Gacichevici au stors BEM de bani

© Sputnik / Мирослав РотарьИлан Шор
Илан Шор - Sputnik Moldova
Abonare
Ilan Şor a făcut declaraţii inedite despre circumstanţele care au condus la ruinarea Băncii de Economii, precizând că va face uz de toate posibilităţile legale pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

CHIŞINĂU, 25 mar — Sputnik. În legătură cu faptul că în societate sunt vehiculate tot felul de speculaţii şi dezinformări în legătură cu problemele din sectorul bancar, precum şi în contextul evenimentele ce au loc în jurul acestui caz, dar şi ţinând cont de faptul că anterior am promis să fac declaraţii, vreau să vă comunic următoarele — cu aceste cuvinte şi-a început Ilan Şor briefingul de vineri.

Генеральная прокуратура РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat încearcă să intimideze martorii în dosarul fraudelor bancare

"Întâi de toate, vreau să declar că nu accept acuzaţiile pe care mi le aduce Procuratura şi mă consider nevinovat. Iar acuzaţiile înaintate sunt lipsite de temei şi pornesc de la unele presupuneri lipsite de orice bază probatorie. Pentru a-mi dovedi nevinovăţia, am cooperat cu Procuratura în această chestiune şi voi continua să fac acest lucru. Voi aplica toate măsurile permise de lege pentru a-mi demonstra nevinovăţia. În cadrul interogatoriului la Procuratură am prezentat un pachet de documente care, în opinia mea, va ajuta semnificativ la stabilirea adevărului şi la demonstrarea nevinovăţiei mele în contextul a ceea ce s-a întâmplat la BEM", a spus omul de afaceri.

"Vreau să vă atrag atenţia şi de această dată asupra sumelor care au constituit pierderile unui şir de bănci, din cauza eliberării de credite neperformante. Această pierdere este de 625 de milioane de dolari şi are două componente", a precizat Şor.

Prima parte – echivalentul de 375 de milioane de dolari ce reprezintă cumulul creditelor neperformante oferite în perioada când BEM era condusă de domnul Gacichevici. Atunci domnul Filat exercita funcţia de premier al Republicii Moldova şi controla BEM;

A doua parte – 250 de milioane de dolari – credite eliberate sub diferite forme şi oferite domnului Filat la insistenţa acestuia, a explicat Ilan Şor.

Fluxul de știri
0