Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Trei moldoveni, lipsiţi prin înşelăciune de câte un rinichi. Ce riscă făptaşii

© Sputnik / Vladimir PolusatovPoliție
Poliție - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii au reuşit să demonstreze în faţa Curţii de Apel Chişinău vinovăţia a trei persoane, care au organizat, recurgând la înşelăciune, transportarea altor trei persoane în Turcia, unde le-a fost extrpat câte un rinichi.

CHIŞINĂU, 24 mar – Sputnik. Curtea de Apel Chişinău a admis apelul procurorilor şi a pronunţat o hotărâre de condamnare a trei persoane la câte şapte ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Acestea s-ar face vinovate de traficarea în Turcia a trei cetăţeni ai Republicii Moldova, în scopul prelevării de organe.

Serviciul de presă al Procuraturii menţionează că autorii acestei infracţiuni s-au aflat în libertate, după ce acum doi ani instanţa de judecată i-a achitat, motivând că cei patru nu ar fi comis faptele incriminate de procurori.

Potrivit Procuraturii, acuzarea a cerut în prima instanţă condamnarea celor patru inculpaţi la pedepse cuprinse între opt şi zece ani de detenţie, însă instanţa de fond a pronunţat o hotărâre de achitare. Ca urmare, sentinţa Judecătoriei sectorului Centru din capitală a fost contestată ca fiind ilegală, la Curtea de Apel Chişinău, care a admis apelul procurorilor şi a pronunţat o nouă hotărâre de condamnare a trei inculpaţi la câte 7 ani închisoare în penitenciar de tip închis.

„Procurorii anunţă însă, că vor depune recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiţie, solicitând condamnarea la închisoare şi a celui de-al patrulea inculpat, acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunilor”, mai menţionează Procuratura.

IGP, Poliţia RM - Sputnik Moldova
Societate
IGP: reţea de trafic de persoane şi prelevare de celule, destructurată

Totodată, sursa oficială anunţă că procurorii au demonstrat că în decursul anilor 2001 – 2002, profitând de starea financiară dificilă a trei cetăţeni moldoveni, inculpaţii i-au recrutat pentru a fi transportaţi în scop de prelevare de organe la o clinică particulară din Istambul, care funcţiona în mod ilegal şi activitatea căreia a fost întreruptă de către autorităţile competente ale statului respectiv în anul 2004. Una dintre victime a fost convinsă prin înşelăciune că va lucra în calitate de lăcătuş în Turcia, fără a cunoaşte despre adevăratele intenţii ale traficanţilor.

Traficanţii au însoţit victimele pentru examinare medicală în Republica Moldova, după care le-au organizat transportarea, pe calea aerului, la Istambul. La destinaţie, victimele au fost întâmpinate de un cetăţean al Israelului, care i-a transportat la clinica medicală menţionată, unde au fost supuşi intervenţiilor chirurgicale prin care le-a fost prelevat câte un rinichi.

Din probele acumulate rezultă că fiecare „donator” de rinichi a fost remunerat cu câte 4 mii, 6 mii şi 10 mii de dolari.

Ministerul Afacerilor Interne al RM - Sputnik Moldova
Societate
Două grupări de proxeneţi şi traficanţi, anihilate de poliţişti în RM

În cadrul acţiunilor de urmărire penală a mai fost stabilit că unul dintre participanţii la comiterea infracţiunii este un cetăţean al Israelului, în privinţa căruia urmărirea penală continuă. Această persoană, conform investigaţiilor efectuate, este iniţiatorul şi organizatorul comiterii infracţiunii.

În anul 2007, forţele de ordine ucrainene l-au reţinut pe cetăţeanul Israelului, care a fost anunţat în căutare internaţională de Procuratura Generală a Republicii Moldova pentru comiterea traficului de fiinţe umane. Tot atunci, Procuratura Generală a înaintat organelor competente ale Ucrainei o cerere de extrădare a acestuia pentru tragerea la răspundere penală. Procuratura Generală a Ucrainei însă a admis cererea de extrădare înaintată de autorităţile Israelului şi în octombrie 2009 acesta a fost transmis organelor israeliene pentru tragere la răspundere penală pentru trafic de fiinţe umane, cauzare intenţionată a leziunilor corporale grave, escrocherie, folosirea documentelor oficiale false şi altele.

Fluxul de știri
0