CHIŞINĂU, 12 iun – Sputnik. Poliţia din Republica Moldova cercetează un caz de trafic de persoane în scopul prelevării de celule umane. Organele de anchetă efectuează acţiuni de urmărire penală pe numele mai multor persoane care ar face parte dintr-o grupare criminală specializată în acest tip de infracţiuni.
Potrivit reprezentanţilor IGP, faptele de prelevare ilegală a celulelor umane au fost recunoscute drept infracţiuni în Republica Moldova şi prevăzute în Codul penal recent (la 10 decembrie 2013), iar cazul respectiv, cercetat la ora actuală de organele de urmărire penală, reprezintă o premieră pentru toată regiunea.
Din cele menţionate de reprezentantul IGP rezultă că o grupare formată din cetăţeni ai Republicii Moldova, Turciei şi Ucrainei recrutau în ţara noastră victime care trebuiau să corespundă anumitor criterii. Acestea trebuiau să fie femei cu vârsta de până la 27 de ani, să fie fertile, să aibă părul de culoare deschisă, ochii albaştri şi tenul pielii deschis. De asemenea aceste femei trebuiau să fi avut anterior cel puţin o naştere, pentru ca astfel să dovedească faptul că sunt fertile. Persoanele recrutate în acest scop proveneau din familii social vulnerabile. Membrii grupării le supuneau unei proceduri medicamentoase prin care organismul victimelor era provocat să producă în exces celule feminine (ovule). Apoi victima era transportată la Istambul, era testată şi dacă se dovedea că poate fi donator de celule feminine, era transportată în Ciprul de Nord, unde, în anumite clinici private, se avea loc prelevarea celulelor umane feminine (ovule). Gruparea primea circa 3-4 mii de dolari pentru fiecare prelevare, iar victimele – până la 500 dolari. Mai mult, suspecţii convingeau victimele că asta se poate face lunar fără niciun pericol pentru sănătate, ceea ce este fals. Aceste proceduri pot să conducă la infertilitate.
Oamenii legii au efectuat percheziţii şi au ridicat date despre victime, medicamente speciale şi alte probe concludente, iar la ora actuală are loc procesul de identificare a tuturor victimelor. Până în prezent au fost identificate 7 victime ale acestei grupări.
Oamenii legii moldoveni au reţinut-o pe organizatoarea acestei activităţi pe teritoriul ţării noastre. Este vorba despre o femeie de 25 de ani originară din Ucraina. De asemenea se desfăşoară acţiuni de urmărire penală faţă de cinci cetăţeni moldoveni. Organele de drept din RM colaborează cu omologii lor din Turcia în vederea identificării întregii reţele infracţionale.
Capul acestei grupări de asemenea este un moldovean în vârstă de 34 de ani, care este de mai mulţi ani stabilit cu traiul în Istambul.
Potrivit reprezentantului IGP, dat fiind faptul că acest tip de infracţiuni au fost incluse foarte recent în Codul penal al RM şi nu există o practică de luptă cu acest fenomen, depistarea, documentarea şi destructurarea grupării criminale respective a fost posibilă datorită profesionalismului poliţiştilor moldoveni.