Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Îndemn la relaţii moldo-române exemplare, fără a pune la cale lichidarea RM

© Sputnik / Miroslav RotariIgor dodon Игорь Додон
Igor dodon Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul PSRM, Igor Dodon, i-a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, căruia îi solicită să se desolidarizeze de mişcările unioniste ce propagă ideea distrugerii statului Republica Moldova şi care, prin acţiunile lor, alimentează sentimentele antiromâneşti în Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 22 mar – Sputnik. Marţi, liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut publică o adresare a sa către preşedintele României, Klaus Iohannis. Politicianul moldovean îi solicită liderului ce la Cotroceni „luarea unei atitudini tranşante faţă de acţiunile unioniste, care produc tensiune în societatea moldovenească”.

„Am pregătit o adresare personală, ca din partea liderului celei mai mari fracţiuni parlamentare din Republica Moldova, către preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, în care exprim îngrijorarea noastră cu privire la tensiunile care se produc în societatea moldovenească. În aceste săptămâni am avut zeci de întâlniri în raioane şi sate şi am văzut că oamenii sunt foarte revoltaţi de acţiunile unioniste care au loc în Moldova în ultima perioadă”, a declarat Igor Dodon.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Dodon l-a avertizat pe Tapiola: UE să nu finanţeze mimarea reformelor

Acesta a mai spus că „au mai fost astfel de acţiuni şi înainte, dar acum ele s-au accentuat vizibil şi au devenit agresive”. Potrivit lui, „există riscul unor ieşiri violente necontrolabile din partea cetăţenilor, dacă lucrurile vor evolua tot aşa în continuare”, iar „acţiunile unioniste trezesc sentimente naţionaliste acute în raioanele ţării şi formează o psihologie de duşmănie faţă de România în rândul cetăţenilor moldoveni”.

Pentru a evita asemenea fenomene, pentru a atenţiona asupra spiritelor care se creează, pentru a combate provocările din partea organizaţiilor unioniste, Igor Dodon i s-a adresat preşedintelui României, solicitându-i „să demonstreze că Bucureştiul respectă statalitatea moldovenească şi nu are nicio pretenţie teritorială faţă de ţara noastră”.

„Soarta de până acum a Republicii Moldova, în cei aproape 25 de ani de independenţă, nu a fost nici pentru o clipă uşoară şi lipsită de vitregii. Am trecut prin chinurile renaşterii ca stat şi avem până acum parte de diverse încercări, provocări şi dileme de politică internă şi externă.

Însă aceste greutăţi nu ne-au îngenuncheat şi nu ne-au demotivat, ca popor. Am dus povara noastră şi suntem gata să o ducem în continuare atât cât ne este hărăzit de sus, fără a ceda şi fără a pierde încrederea într-un viitor mai bun pentru ţara şi soarta noastră”, iar „în toată această perioadă noi am mizat pe sprijinul ferm şi dezinteresat din partea prietenilor şi vecinilor noştri. În mod aparte, am mizat pe sprijinul României”, se spune în adresarea lui Dodon către Iohannis.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Bătrîncea: special pentru Ghimpu, rămân în grupul de prietenie cu România

Liderul socialiştilor moldoveni subliniază că „suntem recunoscători că România a fost printre primele state care au salutat oficial independenţa Republicii Moldova” şi a apreciat dinamica raporturilor comerciale dintre statele noastre, ajutorul umanitar şi de alt ordin oferit de guvernul României. „Suntem pe deplin conştienţi de afinităţile culturale, lingvistice, istorice între popoarele noastre”, a mai spus Dodon.

„Totuşi, în pofida relaţiilor culturale, economice şi diplomatice strânse care s-au înfiripat între statele noastre, în pofida încrederii pe care am acordat-o de-a lungul anilor conducerii de la Bucureşti, noi avem astăzi toate temeiurile să bănuim statul român de interes făţiş în lichidarea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. Altfel zis, avem temeiuri să-l bănuim de atentarea directă la statalitatea Republicii Moldova”, scrie în continuare politicianul de la Chişinău.

Dodon susţine că „acţiunilor şi planurilor lansate de diverse cercuri politice influente româneşti, care insistă asupra caracterului temporar al Republicii Moldova ca stat şi râvnesc anexarea teritoriului moldovenesc în cadrul unei Românii Mari, după modelul şi după precedentul anului 1918”, dar şi „puzderia de organizaţii politice şi non-guvernamentale care promovează ideea Unirii, respectiv a dizolvării statalităţii moldoveneşti” creează reticenţă cu privire la relaţiile moldo-române şi faţă de demersurile politice ale diferitor demnitari români vizavi de Republica Moldova.

Igor Dodon menţionează că „sunt de înţeles suspiciunile pe care le avem noi, majoritatea absolută a cetăţenilor Republicii Moldova, faţă de intenţiile şi acţiunile autorităţilor române în raport cu ţara noastră. Este îngrijorător şi descurajant să ştii că statul din vecinătate elaborează „proiecte de ţară” care presupun dispariţia ta ca popor şi ţară”. Politicianul moldovean îi solicită respectuos liderului de la Cotroceni să ia atitudine, ca şef de stat, faţă de modul în care se acţionează în raport cu şi pe teritoriul Republicii Moldova din partea diferitor demnitari şi organizaţii din România.

„Mizăm că veţi demonstra, prin gesturi şi declaraţii, respect faţă de statalitatea şi suveranitatea Republicii Moldova”, a menţionat Dodon.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Ghimpu: Bătrîncea nu calcă pământul românesc, cum nu-s eu popă

„Vrem să credem că marşurile unioniste care propagă ideea dispariţiei statalităţii moldoveneşti nu sunt susţinute de actuala conducere de la Bucureşti şi sperăm că Dumneavoastră aveţi un alt nivel de inteligenţă politică decât unii predecesori de la cârma ţării şi veţi trata cu maximă pertinenţă şi condescendenţă relaţiile politice şi de vecinătate cu Republica Moldova”, a mai spus Dodon.

În finalul scrisorii, Dodon subliniază că mizează pe receptivitatea lui Iohannis ca şef de stat.

„Sunt convins că ţările noastre vor putea consfinţi respectul reciproc prin semnarea diferitor acorduri, tratate şi acte de prietenie, care să ne apropie, să cultive încrederea, prietenia şi să asigure progresul economic şi social pe ambele maluri ale Prutului, aşa cum se cuvine între vecini”, a punctat Igor Dodon.

Fluxul de știri
0