Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Strategia Chişinăului: ne vom îmbogăţi, devenind o punte între Est şi Vest

© Sputnik / Мирослав РотарьOctavian Calmîc
Octavian Calmîc - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmîc, susţine că Acordul de asociere şi de liber schimb RM-UE nu ar trebui să-i sperie pe partenerii Republicii Moldova din CSI. Ei ar trebui să vadă în această nouă realitate o adevărată oportunitate.

CHIŞINĂU, 21 mar – Sputnik. Ministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmîc, a participat pe data de18 martie curent la Forumul Economic al statelor CSI „25 de ani împreună: noi formate de interacțiune”, care a fost organizat cu ocazia întrunirii Consiliului Economic al CSI, la Moscova.

Serviciul de presă al Ministerului Economiei notează că demnitarul a avansat la acest eveniment ideea precum că „datorită DCFTA Moldova poate deveni o importantă verigă comercială și economică între Bruxelles și Moscova”.

Rubla, Dolar SUA, Денежные купюры России и США - Sputnik Moldova
Moldova este pe locul 7 între țările CSI la volumul transferurilor din FR

De asemenea, Calmîc a subliniat că la 25 de ani de parteneriat în cadrul CSI, Republica Moldova este interesată în continuare de consolidarea și eficientizarea cooperării cu statele membre ale Comunității prin intermediul unor forme și mecanisme noi, adaptate la actualele evoluții de pe piețele internaționale. El s-a referit şi la „oportunitățile statelor membre CSI de cooperare cu Republica Moldova prin prisma Acordului de Liber Schimb cu UE”.

„Pentru Republica Moldova, cooperarea în cadrul CSI este o formă optimă de politică regională, care oferă atât țării noastre, cât și partenerilor din Est și Vest o platformă pe termen lung pentru implementarea dinamică și coerentă a obiectivelor comerciale. De asemenea, Republica Moldova este un spațiu favorabil pentru investiții pentru toate părțile interesate și este pregătită să implementeze proiecte economice ambițioase. Mai mult ca atât, DCFTA poate facilita accesul statelor CSI pe noi piețe și ar putea genera o transformare a calitativă a CSI”, a spus Octavian Calmîc.

Demnitarul moldovean a mai opinat că „din punct de vedere juridic, aceste două acorduri de liber schimb pot coexista, dacă fiecare dintre țările semnatare își va menține independența politicii comerciale”, iar „Uniunea Europeană, la fel ca și majoritatea țărilor lumii dispune de o multitudine de acorduri de liber schimb încheiate cu partenerii săi”. 

„Acordul de liber schimb dintre Moldova și UE nu creează bariere în calea comerțului cu țările CSI sau pentru investitorii din comunitate. În prezent, UE dezvoltă relații comerciale dinamice cu toate țările CSI, bazate pe normele OMC și mecanismele de soluționare a litigiilor în cadrul OMC. Mai mult ca atât, datorită DCFTA Moldova poate deveni  o importantă verigă comercială și economică între Bruxelles și Moscova, iar după aceea – o platformă unică pentru dezvoltarea relațiilor dintre UE și membrii noilor proiecte integraționiste din Est”, a declarat ministrul moldovean.

Nicolae Timofti şi Aleksandr Lukaşenko, Minsk - Sputnik Moldova
Politică
Timofti a recunoscut că a recitat poezii la un summit CSI

Dânsul a mai spus că investitorii, existenți și potențiali, au la dispoziție noi oportunități comerciale, oferite de Convenția regională cu privire la regulile preferențiale de origine a mărfurilor din zona pan-europeană-mediteraneană la care Moldova a aderat recent.

Acest document stabilește dispoziții privind criteriile pentru acumularea regulilor de origine a mărfurilor din diferite țări. Până acum, a fost pe bază bilaterală: întreprinderile din Republica Moldova importau materia primă din Europa, o prelucrau pe teritoriul nostru și exportau produsele finite în UE. În prezent există posibilitatea importării materiei prime din țările terțe, prelucrarea acesteia în Moldova și exportarea produselor ca moldovenești în UE sau în alte țări membre ale Convenției.

Fluxul de știri
0