Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce a fost „înlăturat temporar” șeful Sănătății municipale

© Sputnik / Мирослав РотарьПримэрия Primăria
Примэрия Primăria - Sputnik Moldova
Abonare
Funcționarul afirmă că asemenea chestiuni țin de competența primarului general, iar consiliul municipal nu a avut dreptul să ia decizia respectivă.

CHIȘINĂU, 18 mar — Sputnik. Șeful Direcției Sănătate a municipiului Chișinău, Mihai Moldovanu, a fost suspendat din funcție pentru 30 de zile.

Consiliul municipal Chișinău a adoptat această decizie cu votul a 26 de consilieri. Pe parcursul unei luni, va fi efectuată o investigare internă a activității acestei structuri. În special, consilierii municipali nu exclud faptul că la crearea Centrului de Andrologie care a fost inaugurat în ianuarie 2016 în incinta maternității nr. 2, au fost comise încălcări.

Potrivit consilierului municipal Ilian Cașu, care a cerut demiterea lui Moldovanu, pentru crearea acestui Centru au fost alocate din fondul bugetului municipal circa două milioane de lei.

Chirtoacă este tras de ureche de un deputat în timpul şedinţei CMC - Sputnik Moldova
Politică
La primăria capitalei miroase a noi dosare penale grave

Cașu afirmă că s-a interesat la Direcția Sănătății dacă a fost organizat vreun tender pentru repararea aripii drepte a maternității nr. 2 unde se află Centrul de Andrologie și dacă a existat o licitație la procurarea utilajului. În răspunsul oficial nu se spunea nimic despre tender sau licitație, în schimb s-a menționat că în 2016, pentru cumpărarea utilajului nou, mai sunt necesare încă 400 de mii de lei din bugetul de stat.

Șefa comisiei sănătate a consiliului municipal Chișinău, Alla Nemerenco, a criticat şi ea activitatea departamentului condus de Moldovanu. Aceasta susține că în ultimii trei ani toate instituțiile medicale din Chișinău activează în afara cadrului legal. Pretențiile sunt legate de componența nominală a consiliilor de administrație ale spitalelor și policlinicilor din care nu fac parte nici directorii instituțiilor, nici reprezentanți ai consiliului municipal.

„Potrivit legii, nici o instituție medicală nu-și poate aproba politica tarifară fără avizul fondatorului său. În cazul nostru, fondator este consiliul municipal. Vă  întreb: cum aprobă ei tarifele pentru serviciile medicale, cum aprobă salariile, dacă în consiliul de administrație nu există reprezentanți ai consiliului municipal?", a atenţionat Nemerenco.

Vasile Olaru - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Şeful unei Direcţii de la Primăria Chişinău, plasat în arest pentru 30 de zile

Aceasta a mai adăugat că în raportul Curții de Conturi cu privire la activitatea Direcției municipale Sănătate există un mare număr de observații.

Moldovanu neagă toate pretențiile formulate la adresa sa. În discuția cu jurnalistul agenției Sputnik, el a afirmat că este de acord cu formarea unei comisii speciale care se va ocupa de investigarea situației din cadrul Direcției Sănătate, pentru a înlătura orice suspiciuni.

„Nu eu am deschis acest Centru de Andrologie. El a fost creat prin decizia consiliului municipal Chișinău", a declarat Moldovanu.

Funcționarul afirmă că Consiliul municipal nu a avut dreptul să-l înlăture din funcţie, deoarece el și-a ocupat locul în baza unui concurs și are statut de funcționar public, iar decizia de demisie trebuie să fie aprobată de primarul Chișinăului.

Temporar, în perioada cât vor dura investigaţiile de serviciu, funcția de șef al Direcției Sănătate va fi exercitată de Constantin Râmiș,  adjunctul lui Moldovanu.

Fluxul de știri
0