Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon: Usatâi a luat în sfârșit o decizie politică corectă

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Dodon Игорь Додон Ренато Усатый Renato Usatîi
Igor Dodon Игорь Додон Ренато Усатый Renato Usatîi - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele PSRM, Igor Dodon, salută intenția făcută publică de către Renato Usatâi, liderul „Partidului nostru”, de a înainta la postul de președinte un contracandidat care va crea concurență pe frontul de stânga.

CHIȘINĂU, 16 mar — Sputnik. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik, Igor Dodon a calificat drept  „înțeleaptă" ideea de a înainta doi candidați din partea forțelor de stânga, deoarece va simplifica lupta cu candidați de dreapta.

Anterior, președintele „Partidului nostru", Renato Usatâi, a declarat la un post TV din Moldova că pe eșichierul de stânga va apărea un contracandidat demn, datorită căruia Igor Dodon nu va trece în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Usatâi consideră că, susținut de partidul său, „candidatul de stânga numărul doi" are toate șansele să devină președintele RM. Totuși, Usatâi a refuzat să spună numele celui pe care se va pune miza, menționând că la momentul de față se poartă negocieri cu privire la posibila susținere a acestuia de către „Partidul nostru".

„Eu vă spun sincer: în sfârșit, aceasta este o decizie înțeleaptă. Este o decizie corectă. Poate să participe. Fie ca toate partidele să-și expună poziția cu privire la viitorul Moldovei. Să fie încă un candidat de stânga. Să cheme electoratul la alegeri. Deoarece după aceea va fi mai simplu să obţinem victoria împotriva electoratului de dreapta. Pentru că boicotarea alegerilor ar fi un lucru mai rău", a declarat Dodon.

Ренато Усатый - Sputnik Moldova
Politică
Usatîi promite o surpriză la alegerile prezidenţiale

În același timp, liderul socialiștilor moldoveni consideră că este corectă înaintarea unui candidat unic din partea opoziției de centru-stânga.

„Desigur, ar fi mai bine dacă ar fi un candidat unic din partea partidelor de centru-stânga. Însă dacă acest lucru este imposibil din cauza ambițiilor personale nesănătoase ale unor tovarăși, aceștia își pot înainta candidatul lor fără probleme", a adăugat Dodon.

Curtea Constituțională (CC) a Moldovei a decis la 4 martie că președintele ţării va fi ales de către întregul popor. Astfel, CC a anulat modificările operate în Constituția RM la 5 iulie 2000. Totodată, înalta instanța a lăsat în vigoare prevederea conform căreia la postul de președinte poate candida persoana care a atins vârsta de 40 de ani (și nu 35, cum era până la introducerea modificărilor din 5 iulie 2000).

Usatâi, în virtutea faptului că încă nu a împlinit 40 de ani, nu are dreptul să se înscrie în cursa prezidențială.

Fluxul de știri
0