Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Usatîi promite o surpriză la alegerile prezidenţiale

© Sputnik / Мирослав РотарьРенато Усатый
Ренато Усатый - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a spus că formaţiunea sa va avea un candidat bun la prezidenţiale, care îi va uimi pe mulţi, însă obiectivul de bază al acestui partid rămâne a fi alegerile parlamentare anticipate.

CHIŞINĂU, 15 mar – Sputnik. Partidul extraparlamentar de opoziţie, „Partidul Nostru”, al cărui lider este omul de afaceri Renato Usatîi, va participa la alegerile prezidenţiale. Despre aceasta a anunţat marţi liderul formaţiunii.

Dat fiind faptul că Usatîi nu are împliniţi 40 de ani, acesta nu poate candida la funcţia de şef al statului. Totuşi, Usatîi susţine că formaţiunea pe care o conduce va avea un candidat bun la aceste alegeri.

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Moldova, din nou Republică Prezidențială. Hotărârea Curții Constituționale

„Partidul Nostru” va avea un candidat propriu, care va lupta pe stânga eşichierului politic la alegerile prezidenţiale. Acesta va fi un candidat bun, care o să-i uimească pe mulţi. Suntem decişi să luptăm pentru victorie, dacă aceste alegeri vor avea loc”, a spus Usatîi.

Totuşi, acesta a spus că principala prioritate a „Partidului Nostru” rămâne dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Amintim că la 4 martie 2016 Curtea Constituţională a Republicii Moldova a anulat, practic, reforma constituţională din iulie 2000. Aceasta a constatat încălcarea de către Parlament a procedurilor de revizuire a Constituţiei şi depăşirea limitelor de revizuire a Constituţiei. Instanţa a declarat nule mai multe prevederi din Constituţie, introduse prin reforma din iulie 2000, inclusiv alineatele 1, 3, 4 şi 5 de la articolul 78 în redacţia actuală a Legii Supreme.

CCM a mai statuat că rămâne în vigoare mecanismul anterior de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova, adică votul universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Astfel, chiar dacă timp de 11 ani în ţara noastră au funcţionat anumite mecanisme specifice republicilor parlamentare, asupra acestora plana o alură de neconstituţionalitate şi de nulitate, iar acest lucru  a fost descoperit abia acum de CCM.

 

Fluxul de știri
0