Moldova, din nou Republică Prezidențială. Hotărârea Curții Constituționale

© privesc.euAlexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Reforma constituţională din iulie 2000 a fost făcută praf de Curtea Constituţională. Instanţa a constatat încălcarea de către Parlament a procedurilor de revizuire a Constituţiei şi depăşirea limitelor de revizuire a Constituţiei.

CHIŞINĂU, 4 mar – Sputnik. Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a anulat reforma constituţională din 5 iulie 2000. Instanţa declarat nule toate modificările operate la Legea Supremă, atunci când deputaţii au votat pentru trecerea la alegerea şefului statului de către Parlament, cu votul a trei cincimi din numărul total al deputaţilor aleşi.

Prin decizia sa de vineri, CCM a declarat nule mai multe prevederi din Constituţie, introduse prin reforma din iulie 2000, inclusiv alineatele 1, 3, 4 şi 5 de la articolul 78 în redacţia actuală a Legii Supreme. Totodată, CCM a statuat că rămâne în vigoare mecanismul anterior de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova, adică votul universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Astfel, chiar dacă timp de 11 ani în ţara noastră au funcţionat anumite mecanisme specifice republicilor parlamentare, asupra acestora plana o alură de neconstituţionalitate şi de nulitate, iar acest lucru  a fost descoperit abia acum de CCM.

Fluxul de știri
0