CHIŞINĂU, 15 mar – Sputnik. Duminica aceasta, 20 martie, PLDM a anunţat convocarea Congresului al VII-lea Extraordinar al partidului, unde urmează să fie decis viitorul partidului şi aleasă o nouă conducere a formaţiunii.
Potrivit informaţiilor pe care le deţine Sputnik din surse demne de încredere, la funcţia de preşedinte al PLDM vor candida Valeriu Streleţ, Chiril Lucinschi şi Liliana Palihovici. Un al patrulea candidat este şi omul de afaceri Ion Sturza, care a fost înaintat la începutul acestui an de liberal-democraţi la funcţia de premier.
Cine sunt candidaţii la funcţia de preşedinte al PLDM
Streleț devine membru fondator al Partidului Liberal Democrat din Moldova în octombrie 2007. În decembrie 2007 este ales în funcția de vicepreședinte al PLDM, funcție deținută până în prezent. Din 2009 până în 30 iulie 2015 este deputat în mai multe legislaturi. În perioada 30 iulie – 29 octombrie, Streleţ deţine funcţia de premier. A fost demis printr-o moţiune de cenzură cu votul a 65 de deputaţi. Valeriu Streleţ are 46 de ani.
Chiril Lucinschi este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea fracțiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova, din decembrie 2010 până în prezent. A deţinut funcţia de președintele al Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Chiril Lucinschi este fiul cel mic al celui de-al doilea Președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi şi are 45 de ani.
Liliana Palihovici este membru şi vicepreşedinte al PLDM din anul fondării formaţiunii. Din aprilie 2009 până în prezent este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În aprilie 2009 — decembrie 2010 a fost președintele Comisiei pentru protecția socială, sănătate și familie. Din decembrie 2010 până în prezent este vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova. Între 25 aprilie și 30 mai 2013 a ocupat postul de președinte interimar al Parlamentului Republicii Moldova. Palihovici are 44 de ani.
Ion Sturza are 55 de ani şi în ianuarie 2016 a fost candidatul PLDM la funcţia de premier al Moldovei. Şedinţa Parlamentului din 4 ianuarie, unde urma să ceară votul de încredere din partea deputaţilor, nu a avut loc din lipsă de cvorum. Sturza intră în politică la în 1998, când este ales deputat. Din februarie până în noiembrie 1999 deţine funcţia de premier al Republicii Moldova.
PLDM traversează în prezent o perioadă deloc uşoară
PLDM trece acum prin momente destul de dificile. Criza din interiorul partidului s-a accentuat după ce liderul acestei formaţiuni, Vladimir Filat, a fost învinuit de procurori de corupere pasivă şi trafic de influenţă în dosarul fraudelor bancare. Filat se află în arest preventiv din 15 octombrie 2015.
Din această dată, din partid începe să plece mai mulţi membri printre care deputaţi, primari şi consilieri. Un grup de deputaţi PLDM nu au fost de acord cu decizia luată de o parte din conducerea partidului de a nu participa la votarea Cabinetului Pavel Filip. Astfel, 7 deputaţi liberal-democraţi decid concertat să voteze pentru guvernul Filip. Acestora li se alătură în ziua votului şi Valeriu Ghileţchi. Ulterior, cei 7 sunt excluşi din formaţiune şi fracţiunea parlamentară PLDM care a rămas cu 11 deputaţi din 23.
Ultima plecare a fost anunţată săptămâna aceasta. Din formaţiune a plecat unul din vicepreşedinţii partidului, Petru Bodarev.
Mai mulţi membri PLDM au aşteptat demisia de onoare a lui Vladimir Filat din funcţia de preşedinte al formaţiunii
Majoritatea liberal-democraţilor au aşteaptat cererea de demisie a lui Vladimir Filat din funcţia de preşedinte al PLDM şi suspendarea din calitatea de membru al formaţiunii. Până la această etapă, Vladimir Filat, care este învinuit în dosarul fraudelor bancare, nu şi-a prezentat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al PLDM, dar nici cererea de suspendare a calităţii de membru al PLDM.
„Mai mulţi colegi, chiar dacă nu vorbesc direct, fac aluzie că Filat ar trebui să fie exclus din partid. Starea de spirit există, mulţi înţeleg, dar puţini au curajul să o spună. Poate Filat singur va lua o decizie în acest sens până la congresul partidului din 20 martie”, a declarat anterior preşedintele în exerciţiu al PLDM Valeriu Streleţ.
Deputatul PLDM Iurie Ţap a declarat pentru Sputnik că partidul trebuie să aibă preşedinte în funcţie.
„Situaţia din ţară e grea şi tensionată şi de aceea e foarte important ca partidul să aibă preşedinte în funcţie”, a declarat Ţap.
Congresul al VI-lea al Partidului Liberal Democrat din Moldova a avut loc la 8 decembrie 2013. Congresul s-a desfăşurat cu genericul „Înainte, nu înapoi”. Delegaţii la congres, l-au reales în unanimitate în funcţia de preşedinte al PLDM pe Vladimir Filat.
Potrivit Statutului PLDM, preşedintele partidului este garantul realizării Programului politic, al respectării Statutului şi al menţinerii unităţii Partidului.