Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

România are două fobii: Ungaria şi Rusia

© Photo : Pagina EuropeanaAdrian Severin
Adrian Severin - Sputnik Moldova
Abonare
Adrian Severin, fostul ministrul de externe al României, a menţionat că îşi doreşte ca Moscova să aibă o politică specifică în abordarea relaţiei cu Bucureştiul, să nu trateze România "la pachet" cu alte ţări şi ca raporturile bilaterale să se bazeze pe evaluarea şi învăţarea lecţiilor trecutului, fără însă ca acesta să devină o obsesie.

CHIŞINĂU, 15 mar – Sputnik. România are, prin Marea Neagră, un punct de contact direct cu Rusia, însă între aceste ţări nu există o relaţie specifică şi asta din cauza unor resentimente istorice, a afirmat fostul ministrul român al Afacerilor Externe, Adrian Severin, la emisiunea „MegaFon” de la postul de televiziune „NTV Moldova” moderată de Iurie Roşca.

„Dar din păcate, şi eu deplâng lucrul acesta – l-am deplâns totdeauna – Rusia post-sovietică nu a dezvoltat o politică românească, adică nu a gândit o politică a relaţiei sale u România, care să fie una specifică. A tratat România la pachet cu ţările din Europa Centrală, mai târziu la pachet cu ţările din NATO, iar mai târziu cu ţările din Uniunea Europeană. Sigur, s-au mai făcut diferenţe, dar nici într-un caz nu s-a individualizat România în procesul acesta de diferenţiere”, a afirmat Adrian Severin.

Iurie Rosca, Иурий Рошка - Sputnik Moldova
Cum să spulberăm mitul „pericolului românesc” dincoace de Prut?

Politicianul a menţionat că îşi doreşte „ca Rusia să gândească la România ca la o ţară anume, o ţară specifică, o ţară cu anumite caracteristici, o ţară căreia dacă i se face o ofertă, va răspunde sau e capabilă să răspundă pozitiv acestei oferte. Fără ca asta să însemne că România îşi trădează alianţele sau că îşi părăseşte alianţele”.

„Eu nu am văzut niciodată alianţele în care România se găseşte astăzi ca fiind concepute împotriva Rusiei”, a mai declarat Adrian Severin.

Pe de altă parte, Iurie Roşca a obiectat că, de dragul adevărului, trebuie recunoscut şi acel fapt că nici diplomaţia română, dar nici cea de la Chişinău, nu au fost destul de ofensive în sensul pozitiv al cuvântului în promovarea unui anumit tip de relaţii pe care ni le-am dori cu Federaţia Rusă.

„Poarte că nu suntem suficient de prezenţi şi de activi la Moscova, care este un centru decizional de talie globală, care ne interesează direct şi care poate să afecteze în bine sau în rău situaţia ţărilor noastre?”, a întrebat Iurie Roşca.

„Sânt absolut de acord cu dumneavoastră”, a răspuns Adrian Severin. „Altminteri eu totdeauna spun că principala vină pentru eşecurile diplomaţiei o poartă diplomaţia românească şi nu partenerii noştri străini”, a afirmat fostul ministru de externe al României.

Referindu-se la relaţia specială a României cu SUA, pe care a consolidat-o în calitatea sa de şef al diplomaţiei române, Adrian Severin susţine că aceasta a fost concepută altfel, nu ca una de vasalitate, însă ceea ce a gândit şi a creat dânsul atunci s-a deteriorat, susţine politicianul român.

„Relaţia noastră cu Statele Unite s-a transformat dintr-un parteneriat într-un protectorat”, a mai spus Adrian Severin.

Adrian Severin - Sputnik Moldova
Românii, convinşi că apropierea de Rusia este soluția pentru supraviețuirea lor

Revenind la relaţia României cu Rusia, Adrian Severin a afirmat:

„Desigur, că eu deplâng faptul că Rusia nu a gândit o politică specifică pentru România şi n-a făcut, practic, din ştiinţa mea, nicio ofertă specifică României, nu ca să întoarcem spatele Occidentului, dar ca să construim o relaţie pozitivă cu Moscova. Dar, pe de altă parte, eu spun că prima vină aici este a noastră, a românilor, a diplomaţiei româneşti, care n-a creat nimic, care ea n-a propus ceva serios”.

Iurie Roşca a opinat şi că elitele politice din Republica Moldova şi din România se lasă de cele mai multe ori atrase orbeşte în luptele geopolitice dintre SUA şi Rusia, la ora actuală servind drept vasali ai americanilor împotriva Moscovei. „Oare nu avem noi de pierdut din asta, inclusiv comercial, şi nu ar fi oare cazul să manifestăm mai multă elasticitate în situaţiile de conflict ce apar între marile puteri?”, a întrebat Iurie Roşca.

Adrian Severin a subliniat că, în opinia sa, în România persistă două mari frici, care o împiedică să facă performanţe în politica sa externă. Este vorba despre frica de Ungaria şi frica de Rusia.

Dacian Cioloş şi Angela Merkel - Sputnik Moldova
De ce Orban discută cu Putin, iar Cioloş nu

„Frica nu e un bun consilier. Trebuie să ne evaluăm trecutul istoric, să ne vedem greşelile şi să învăţăm din aceste greşeli. Dar când trecutul ajunge să ne obsedeze şi insatisfacţiile lui ajung să devină prejudecăţi pentru noi, atunci sigur că nu putem merge mai departe. Ne blochează capacitatea de a proiecta viitorul şi de a gestiona prezentul. Trecutul este important, trebuie să-l cunoaştem, dar el nu trebuie să ne domine. În discuţiile mele cu partenerii ruşi, am încercat să-i încurajez ca împreună să găsim soluţii de a lichida aceste prejudecăţi. Sigur, acestea sunt înrădăcinate în nişte experienţe istorice neplăcute. Îi spuneam fostului ministru rus de externe, Evgheni Primakov, că trecutul nostru este încărcat de resentimente care datează nu din perioadele în care am fost adversari, sau când Rusia şi România au fost în tabere adverse, ci din perioadele în care România şi Rusia au fost în aceeaşi tabără. Din aceste momente nu trebuie să facem mare caz, dar pe de altă parte trebuie să înţelegem că aceste experienţe rămân la nivelul societăţii, al poporului, iar noi trebuie să gândim nu ca să refacem istoria sau să schimbăm trecutul, ci trebuie să găsim nişte formule pentru ca acest trecut să nu mai apese pe oamenii noştri”, a mai spus Adrian Severin.

Fluxul de știri
0