Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Românii, convinşi că apropierea de Rusia este soluția pentru supraviețuirea lor

© Photo : Pagina EuropeanaAdrian Severin
Adrian Severin - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul ministru de Externe de la București, Adrian Severin: SUA pierd mințile și sufletele românilor. Românii devin tot mai convinși că apropierea de Rusia este soluția optimă pentru supraviețuirea lor ca națiune liberă, adică pentru evitarea statutului de protectorat american.

“România este împinsă de la statutul de partener al Statelor Unite la acela de vasal al SUA”. Este constatarea făcută de fostul ministru de Externe de la București, Adrian Severin, care a deținut și funcția de președinte al Adunării Parlamentare a OSCE, într-o scrisoare deschisă adresată noului ambasador american în România, Hans Klemm. Scrisoarea politicianului român, care face o analiză a relațiilor româno-americane, este extrem de dură și conține și un avertisment făcut americanilor care încearcă să-și subordoneze România, citez, “în cele din urmă veți afla cât de coroziv este poporul român cu cei care încearcă să îl domine și veți ajunge, după cum sună versurile unui mare poet român, Mihai Eminescu, ca în țara asta "dușmăniți să fiți de toate, fără a prinde chiar de veste”.

Fostul șef al Ministerului de Externe de la București îi acuză pe diplomații de la Washington că promovează în România un regim autoritar, obedient intereselor americane: "Românii s-au săturat de ambasadorii "politici” parașutați aici, care, fără să le cunoască și respecte istoria, cultura și tradițiile, în timp ce le țin predici și le dau instrucțiuni – cu încălcarea patentă a normelor diplomatice – asupra felului în care trebuie să combată corupția și să separe afacerile de politică, își amortizează fără rușine, din sudoarea românească, "investițiile” făcute prin finanțarea clanurilor politice de acasă".

Adrian Severin conchide că toate țintele politice declarate ale SUA în România au fost ratate și principalele demersuri politice americane de aici au eșuat. Citez din nou: "Domnul Joseph Biden a venit în România să ne explice cum corupția trebuie combătută cu orice preț – se subînțelegea, inclusiv cu prețul sacrificării democrației și libertăților individuale – întrucât ea joacă în favoarea geo-politicii rusești. Aceasta în timp ce membri ai familiei domnului Biden făceau afaceri nu tocmai impecabile cu oligarhii corupți din Ucraina. Un discurs similar l-a ținut doamna Victoria Nuland. Găsim aici cea mai clară expresie a coruperii echilibrului dintre putere și legitimitate, dintre strategie și valori. Debilitarea democrației în favoarea unui regim autoritar-justițiarist nu a omorât corupția, ci libertatea. Nu există autoritarism favorabil libertății; în schimb toate regimurile autoritare au sfârșit prin a fi corupte", am încheiat citatul.

Fostul șef al diplomației de la București susține că astăzi românii devin tot mai convinși că apropierea de Rusia este soluția optimă pentru supraviețuirea lor ca națiune liberă, adică pentru evitarea statutului de protectorat american. "Mandatul dumneavoastră, domnule ambasador, într-unul dintre statele europene cu cele mai pro-occidentale și mai americanofile tradiții, începe în atmosfera sumbră a virajului tot mai accentuat al românilor către euroscepticism, antioccidentalism și americanofobie … Dacă față de eșecul politicii americane în România pe terenul valorilor și față de realitatea descurajantă a unei prezențe americane extrem de modeste în economia românească, vă gândiți că ne mai rămâne la dispoziție totuși perspectiva promițătoare a cooperării pe terenul securității, respectiv al alianței militare, vă atrag atenția că vă înșelați. Bazele militare americane de pe teritoriul României sau scutul antirachetă în curs de instalare la Deveselu, nu valorează doi bani câtă vreme SUA pierd mințile și sufletele românilor. Ceea ce este tocmai pe punctul de a se desăvârși. Zadarnică este desemnarea formală a României ca avanpost american pe frontul luptei cu „neo-imperialismul” rus, cu „neo-otomanismul” turc, cu „fundamentalismul islamic” sau cu „expansionismul” euro-asiatic, dacă mamele românce nu vor înțelege de ce viața copiilor lor trebuie pusă în pericol spre a promova agenda geopolitică a unei Americi care umilește și devitalizează națiunea română. Pentru toți cei care credem în valoarea și chiar în caracterul indispensabil al parteneriatului strategic româno-american, este cutremurător să vedem cum românii, care au așteptat totdeauna cu un entuziasm aproape naiv "venirea americanilor” pe meleagurile lor, ajung să fie tot mai convinși că apropierea de Rusia este acum soluția optimă pentru supraviețuirea lor ca națiune liberă, adică pentru evitarea statutului de protectorat american".

Politicianul Adrian Severin și-a publicat scrisoarea pe blogul său personal, după care aceasta a fost preluată pe larg de mai multe medii de informare internaţionale.

Fluxul de știri
0