Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Examinarea dosarului Filat continuă. Pe cine vor audia marţi judecătorii

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат 26.01.2016
Влад Филат 26.01.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru marți este programată audierea martorilor acuzării în dosarul Filat, acuzat de "corupere pasivă" și "trafic de influență".

CHIȘINĂU, 15 mar — Sputnik. Judecătoria sectorului Buiucani din capitală va continua marți examinarea materialelor adunate în dosarul penal intentat pe numele fostului prim-ministru şi liderul PLDM, Vlad Filat. De asemenea, instanţa va continua să audieze depoziţiile martorilor acuzării.

Potrivit ofiţerului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, ședința este programată pentru ora 10.30.

Влад Филат 26.01.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Ce a spus naşul despre finul Filat în faţa instanţei

Pe de altă parte avocatul lui Filat, Igor Popa, a declarat că e posibil ca ședința programată pentru 15 martie să fie amânată, deoarece partea apărării a formulat o excepţie de neconstituționalitatea vizavi de un articol din Codul de procedură Penală.

Vlad Filat se află în arest preventiv din 17 octombrie 2015. Fostul premier este învinuit de "corupere pasivă" și de "trafic de influență". Acesta este deţinut în penitenciarul nr.13 din Chișinău. O parte dintre materialele ce îl inculpă pe Vlad Filat au fost transmise în judecată la 22 decembrie 2015. Procesul contra politicianului a început la 5 ianuarie.

La una dintre ultimele ședințe de judecată a fost ascultat nănașul politicianului, Ion Rusu, care este și el administrator al companiilor "Caravita" și "Business Estate Investmens". Rusu, potrivit procurorilor, a confirmat mărturiile pe care le-a făcut anterior.

Rusu risca 10 ani de pușcărie pentru "spălare de bani în proporții deosebit de mari". Acesta este bănuit că ar fi contribuit la prejudicierea Băncii de Economii (BEM) cu sume deosebit de mari. În filan, Rusu a fost condamnat la cinci ani de privațiune de libertate. Judecata a recunoscut ca fiind culpabile companiile "Caravita" și "Business Estate Investmens", obligându-le să plătească câte o amendă în valoare de 150 de mii de lei. Mai mult, instanţa a decis lichidarea acestor companii şi a admis cererea administratorului BEM de a percepe de la IOn Rusu și de la cele două companii despăgubiri materiale în valoare de 2 milioane 793 mii 229 euro.

Potrivit experților, nănașul lui Filat ar fi colaborat cu ancheta, sperând la o pedeapsă blândă.

Potrivit procurorilor Ion Rusu ar fi declarat că Filat este proprietarul de facto al "Caravita" și "Business Estate". Rusu ar fi făcut această declarație la şedinţa de judecată din 21 octombrie 2015 în prezența martorilor și avocaților, fapt care a fost fixat în procesul verbal al ședinței de judecată.

Fluxul de știri
0