Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce a spus naşul despre finul Filat în faţa instanţei

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат 26.01.2016
Влад Филат 26.01.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Şedinţa de judecată în dosarul ex-premierului Vladimir Filat a durat mai bine de trei ore. În faţa instanţei a compărut şi Ion Rusu, cumnatul lui Filat şi naşul acestuia la cea de-a doua căsătorie.

CHIŞINĂU, 12 mar — Sputnik. Judecătoria sectorului Buiucani al capitalei a continuat sâmbătă examinarea în fond a dosarului fostului premier Vladimir Filat, lider al PLDM, acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Instanţa l-a audiat şi pe naşul de cununie al acestuia, Ion Rusu, administratorul companiilor Caravita şi Business Estate Investments, care a fost condamnat, la 6 noiembrie trecut, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul spălării de bani care a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari Băncii de Economii.

Влад Филат 01/03/2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Boala lui Filat nu l-a ajutat să iasă din celulă

La vremea respectivă, instanţa a recunoscut vinovate de spălare de bani şi persoanele juridice Caravita SRL şi Business Estate Investments SRL, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 150 000 de lei pentru fiecare, cu lichidarea acestora.

În cadrul unei şedinţe de judecată, naşul lui Filat a declarat că schemele prin intermediul cărora au fost spălaţi banii de la BEM au vizat zeci de firme autohtone, dar şi din zona off-shore, iar beneficiar al acestora este ex-premierul Vladimir Filat.

„Ion Rusu a făcut aceste declaraţii în faţa instanţei, la data de 21 octombrie, în faţa martorilor, inclusiv a avocaţilor, fapt consemnat în procesul-verbal al şedinţei", anunţa Procuratura Anticorupţie într-un comunicat.

Procurorul anticorupţie Adriana Beţişor a declarat că Rusu şi-a confirmat depoziţiile anterioare în cadrul şedinţei de judecată de sâmbătă.

„Astăzi a continuat examinarea în fond a dosarului în care este învinuit Vladimir Filat. Ion Rusu a fost audiat în calitate de martor. El şi-a confirmat depoziţiile anterioare. De asemenea, el a răspuns la întrebările procurorului, părţii apărării lui Filat şi la cele ale învinuitului. La şedinţele viitoare vom continua audierea celorlalţi martori", a declarat Beţişor.

Влад Филат 26.01.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată ce se întâmplă după uşile închise la şedinţele în fond în dosarul Filat

Avocatul lui Filat, Igor Popa, a declarat după şedinţa de judecată că cele relatate de Rusu sâmbătă în faţa instanţei nu-l incriminează pe clientul său şi ar demonstra nevinovăţia acestuia.

Popa a precizat că următoarea şedinţă a Judecătoriei Buiucani, în cadrul căreia va continua examinarea în fond a dosarului în care figurează fostul premier, va avea loc marţi, 15 martie.

„Noi însă am au depus un demers privind neconstituţionalitatea unei prevederi din Codul de procedură penală, astfel că şedinţa ar putea fi amânată", a precizat avocatul lui Filat.

Fluxul de știri
0