Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum evoluează preţurile în Moldova şi de unde vin riscurile

© Sputnik / Evgheni PanasencoБанк
Банк - Sputnik Moldova
Abonare
Deşi ritmul anual al inflaţiei este în descreştere pentru a doua lună consecutiv, riscurile externe asupra inflaţiei rămân ridicate, acestea fiind influenţate de diminuarea remitenţelor populaţiei şi a comerţului extern.

CHIŞINĂU, 13 mar — Sputnik. Potrivit datelor prezentate de Banca Naţională a Moldovei, în luna februarie 2016, ritmul creșterii prețurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 10.3 la sută, fiind cu 3.1 puncte procentuale inferior celui din luna precedentă și menținându-se peste limita superioară a intervalului de ±1.5 puncte procentuale de la ţinta de 5.0 la sută.

Засуха в Воронежской области, secetă - Sputnik Moldova
BNM a revizuit în scădere prognoza inflaţia pentru 2016

În luna februarie, rata anuală a inflației a constituit 10.3 la sută, micșorându-se cu 3.1 puncte procentuale față de valoarea din luna precedentă și fiind cu 3.8 puncte procentuale superioară celei din luna februarie 2015. Similar perioadelor anterioare, dinamica anuală a preţurilor la produsele alimentare și cea a inflației de bază au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflaţiei sub influența deprecierii monedei naționale din ultimul an dar și a secetei din anul precedent, a precizat BNM.

Rata inflației lunare a constituit minus 0.5 la sută, ca urmare a scăderii prețurilor la produsele alimentare, cele nealimentare și la servicii cu 0.4, 0.5 și 0.8 la sută respectiv.

„Riscurile externe la adresa inflației rămân ridicate, având ca sursă activitatea economică slabă din țările zonei euro și continuarea recesiunii din Federația Rusă — principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova. Propagarea riscurilor externe se efectuează prin canalul remiterilor populației și cel al comerțului extern cu implicații asupra diminuării pe termen scurt a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni, ceea ce se reflectă în dinamica ulterioară a inflației. Potențialele riscuri la adresa inflației de proveniență internă decurg din amânarea aprobării politicii fiscale pentru anul 2016 și incertitudinile cu privire la conduita politicii fiscale", a comunicat regulatorul financiar al RM

Bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Preţurile de consum sunt în creştere

Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare s-au diminuat în februarie cu 0.6 la sută faţă de nivelul lunii precedente.

Rata anuală de creștere a prețurilor la produsele alimentare a constituit 11.8 la sută, fiind cu 2.8 puncte procentuale inferioară celei din luna ianuarie 2016 și cu 5.8 puncte procentuale mai mare decît în luna februarie 2015.

În luna februarie 2016, prețurile la combustibili s-au micșorat cu 3.5 la sută faţă de nivelul lunii precedente. Evoluţia respectivă a fost influenţată preponderent de diminuarea preţurilor la „carburanţi" cu 5.6 la sută.

Fluxul de știri
0