Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Preţurile de consum sunt în creştere

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Biroul Naţional de Statistică informează că indicele preţurilor de consum în ianuarie faţă de decembrie anul trecut a constituit 100,7%, iar faţă de ianuarie 2015 – 113,4%.

CHIŞINĂU, 11 feb – Sputnik. Preţurile de consum au crescut din ianuarie anul trecut până în luna ianuarie a acestui an cu 13,4 la sută, iar din decembrie anul trecut faţă de ianuarie 2016 – cu 0,7 la sută.

Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,7 la sută a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare – cu 1,2 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,2 la sută şi la tarifele pentru  prestarea serviciilor  populaţiei  – cu 0,4 la sută.

деньги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Preţurile de consum au crescut într-un an cu peste 13 la sută

În luna ianuarie, s-au înregistrat creşteri mai semnificative a preţurilor la legume proaspete – cu 7,9%, fructe proaspete – cu 7,5%, cartofi – cu 3,2%, paste făinoase – cu 1,6%, smântână şi frişcă – cu 1,1%.

Totodată, au scăzut preţurile la ouă de găină – cu 12,8%, usturoi – cu 2,5%, slănină neprelucrată – cu 2,4%, carne de porc – cu 1,7%, carne de bovine – cu 0,9%, carne de găină – cu 0,6%, zahăr tos – cu 0,4%.

În ce priveşte serviciile prestate populaţiei, în luna ianuarie a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la asigurarea transportului – cu 32,3%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 5,0%, serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 4,0%, serviciile rituale – cu 3,9%, au crescut tarifele sanatoriale – cu 3,1%, închirierea apartamentelor – cu 2,8%, serviciile de educaţie şi învăţământ –  2,2%, serviciile medicale cu plată – cu 1,9%, serviciile hoteliere – cu 1,8%,  serviciile taximetrelor – cu 1,5%.

În luna de raport s-a redus plata pentru serviciile transportului feroviar internaţional de pasageri – cu 0,7%.

Fluxul de știri
0