Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iată ce se întâmplă după uşile închise la şedinţele în fond în dosarul Filat

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат 26.01.2016
Влад Филат 26.01.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Săptămâna aceasta la şedinţa în fond în dosarul ex-premierului Vladimir Filat, acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă în dosarul fraudelor bancare, a fost audiat un prim martor.

CHIŞINĂU, 5 mar – Sputnik. Procurorul anticorupţie Adriana Beţişor a descris cum se desfăşoară şedinţele în fond pe cazul ex-premierului Vladimir Filat, acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă în dosarul fraudelor bancare. 

De la începutul anului la Judecătoria Buiucani au fost stabilite mai multe şedinţe de judecată în fond în dosarul Filat. Apărarea ex-premierului înaintează la fiecare şedinţă mai multe demersuri care fac ca audierile în fond să fie tergiversate. Săptămâna aceasta a avut loc o nouă şedinţă în fond, unde a fost invitat primul martor în dosar.

Beţişor a descris presei cum a avut loc şedinţa. 

„Mai întâi martorul depune declaraţii, după care procurorul pune întrebări, urmat de partea apărării şi instanţă”, a declarat procurorul, precizând că şi Filat are dreptul să pună întrebări martorilor.

Procurorul a menţionat că în dosarul de învinuire a lui Filat de fraudele bancare vor mai fi audiaţi şi alţi martori. 

„Nu intru în detalii pentru că sunt acţiuni confidenţiale. Este o muncă enormă şi o oarecare scurgere de informaţie ar deruta acţiunile planificate pe acest caz. Când vom avea informaţie finală, presa va afla prima. Suntem încă în fază incipientă de audieri”, a continuat procurorul.  

Beţişor a explicat că şedinţele de judecată în dosarul ex-premierului nu pot fi publice deoarece există o decizie de judecată în acest sens, care nu a fost contestată de avocaţii lui Filat. 

Влад Филат 01/03/2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine vrea eliberarea lui Filat

„Nimeni nu neagă că acest caz este unul de interes public. Ar fi benefic pentru partea apărării ca şedinţele de judecată să fie publice, deoarece pentru noi ar fi foarte greu să documentăm ceea ce noi mai avem în procedură. Ar fi ca o carte deschisă pentru cei cu care urmează să facem acţiuni de urmărire penală şi astfel îmi pun întrebarea cum mai documentăm capetele care sunt în procedura procurorilor, fapt pentru care am şi solicitat ca şedinţele să fie închise şi instanţa a susţinut demersul nostru”, a declarat procurorul.

Adriana Beţişor a precizat că Filat nu poate face declaraţii pentru presă, deoarece există o interdicţie decisă de instanţă, dar aceasta nu înseamnă că opinia publică nu poate afla ce are de spus ex-premierul. 

„Filat nu este lezat în drepturile sale de a comunica cu presa, deoarece avocaţii acestuia comunică mass-media mesajele inculpatului. Chiar vă citesc scrisorile şi mesajele acestuia, inclusiv pentru cei de acasă şi pentru presă”, a declarat procurorul. 

Vladimir Filat se află în arest preventiv din 15 octombrie 2015. Ex-premierul este învinuit de procurori în dosarul fraudelor bancare de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Liderul PLDM este deţinut preventiv într-o celulă din Penitenciarul nr.13 din Chişinău. 

Următoarea şedinţă pe cazul Filat la Judecătoria Buiucani va avea loc miercurea viitoare, 9 martie. 

Fluxul de știri
0