Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Maxim Şevcenko în dialog cu Iurie Roşca

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaMaxim Şevcenko, Дальневосточный МедиаСаммит во Владивостоке
Maxim Şevcenko, Дальневосточный МедиаСаммит во Владивостоке - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia lui Maxim Şevcenko, Moldova este prea puţin cunoscută în Rusia, iar liberalismul nu este caracteristic vieţii interne din SUA, ci reprezintă doar o armă a Washingtonului în politica sa globală.

CHIŞINĂU, 12 mar — Sputnik. Discursul antirusesc practicat de oficialii de la Chișinău este determinat de dorința lor de a plăcea cu orice preț Occidentului. Guvernanții moldoveni au de profitat din această situație, care este însă păguboasă pentru statul Republica Moldova și poporul ei, cărora li s-a rezervat statutul de colonie și de servitori ai Occidentului. Aceasta este opinia jurnalistul rus Maxim Șevcenko și a fost exprimată în cadrul emisiunii MegaFon de la postul NTV Moldova, care este moderată de Iurie Roșca.

În debutul discuției cu Maxim Șevcenko, moderatorul Iurie Roșca a declarat că, în mod obiectiv, Moldova este interesată mai mult să aibă relații bune cu Federația Rusă, decât Federația Rusă cu Moldova. Și asta deoarece moldovenii au nevoie de accesul pe piața rusească de fructe, legume, de vinuri și conserve, pentru că merg în număr mare să muncească în Rusia, fapt care le permite să-și întrețină familiile, și sunt interesați să importe resurse energetice rusești, în special, gaze naturale.

Interesele ţării, sacrificate de dragul banilor

СНГ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce vector geopolitic preferă cetățenii Moldovei

Dar, spune Iurie Roșca, într-un mod cu totul straniu, autoritățile moldovenești acționează împotriva intereselor naționale ale țării, subminând relațiile cu Rusia. din şirul acestor acțiuni face parte şi interdicția pusă mai multor jurnaliști ruși de a intra pe teritoriul Republicii Moldova și de a reflectat evenimentele de aici.

Iată cum a comentat Maxim Șevcenko această situație: „Eu consideră că acest comportament ține de politica guvernanților de la Chișinău, care doresc să placă protectorilor lor occidentali, fapt care însă nu corespunde intereselor poporului moldovenesc. Pur și simplu, un grup de cinovnici și politicieni dorește mult să devină, așa cum spun ei, parte a spațiului european elitar. Ei fac acest lucru de dragul intereselor lor egoiste personale, pentru ca ei să intermedieze transferurile de bani, care vor fi alocați în tranșe mici, ca împrumut, unei țări sărace ca Republicii Moldova, de către Banca Europeană de Dezvoltare sau Uniunea Europeană sau de alte structuri financiare. Ei vor să profite, să câștige bani, ei vor ca băncile lor private, băncile familiilor lor să gestioneze acești bani. Acest lucru nu este o noutate, aşa s-a întâmplat și în Rusia, iar acum se întâmplă în Ucraina. Ei sunt gata să sacrifice interesele Moldovei și ale poporului ei. Acest cinism al bandei liberale, care se ascunde în spatele unor lozinci frumoase, întotdeauna și oriunde creează aceeași paradigmă. Ei vorbesc despre libertate, democraţie, însă, în realitate, creează un sistem financiar speculativ prin care ei şi membri familiilor lor obțin profituri maxime din relațiile financiare cu Occidentul, în timp ce poporul devine tot mai sărac, iar oamenii devenind niște consumatori mai degrabă flămânzi, decât sătui".

În același context, Iurie Roșca a afirmat că Occidentul nuci nu observă ce fac guvernanții de la Chișinău, cum fură aceştia, chiar dacă poporul protestează, în stradă ieșind zeci de mii de oameni.

Iată cum comentează jurnalistul rus Maxim Șevcenko această situație:

„Pe nimeni nu interesează ce vrea poporul. Când cineva de la Departamentul de Stat sau din Parlamentul Uniunii Europene spune: noi avem grijă de poporul moldovenesc nu face decât să arunce vorbe goale în vânt. De fapt, pentru ei Moldova este o pată pe hartă sau un cap de pod pentru interesele lor geopolitice. În general, eu sunt circumspect atunci când este vorba de geopolitică".

Geopolitica — un joc al guvernelor împotriva popoarelor

Iurie Rosca, Иурий Рошка - Sputnik Moldova
Criza din Moldova ca efect al goliciunii ideologice

Şevcenko este de părere că geopolitica este duşmanul popoarelor, un joc al guvernelor împotriva propriilor popoare.

Oamenii, susţine el, trăiesc în linişte şi brusc se trezesc într-o bună dimineață că trebuie să lupte împotriva cuiva, că se afle în stare de război cu un popor vecin, declarat „dușman de moarte".

„În realitate, aceste sunt doar niște conflicte ale unor grupuri de interese financiare, ale unor guverne și unor birocrați, care încearcă să rupă o bucată cât mai mare din turtă: cineva reușește să rupă o bucată mai mare, dacă guvernează o țară mare, altcineva — mai mica, dacă să află într-o țară mică. Dar stăpânii acestei lumi sunt cei care administrează banii acestei lumi, cei care produc această „turtă", iar banii nu sunt „produși" nici la Moscova şi nici la Chișinău, ci la Washington", a declarat jurnalistul.

Potrivit lui Maxim Șevcenko, extinderea Uniunii Europene are ca scop cucerirea noilor piețe de desfacere, în cadrul cărora cetățenii ar deveni niște consumatori pasivi ai produselor străine și ai creditelor bancare, fiind lipsiți de orice identitate etnică, religioasă sau de gen.

телемост 11.12.15 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Secretele integrării europene a Moldovei. Care sunt motivele reale

„Uniunea Europeană se extinde din două considerente. În primul rând, pentru a cuceri noi piețe de desfacere. Se extinde populația Uniunii, respectiv crește numărul de consumatori. Dar acești consumatori vor face cumpărături nu pentru că produc și ei ceva, la rândul lor, ci pentru că se împrumută de la bănci. Aceștia sunt oamenii din Uniunea Europeană care astăzi, în multe țări din cadrul comunității, sunt lipsiți de dreptul de a face agricultură, de a desfășura alte afaceri. Sunt doar funcționari, oamenii de birou, care numai în aparențe muncesc pentru a primi bani pe care merg să-i depună la bancă, aceeași bancă care îi creditează pentru a-și cumpăra mașină, apartament și alte bunuri de consum. Oamenii sunt instigați să consume și, din europeni, din moldoveni sau români, numiți-i cum doriți: nemți, slovaci, unguri, creștini, ortodocși sau catolici, sau musulmani, sau iudei, sunt transformați într-o masă unificată de europeni-consumatori, lipsiți de individualitate națională, religioasă", a declarat în acest context jurnalistul.

Şi Moscova este vinovată

În același timp, Şevcenko spune că de degradarea relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă se fac vinovate și autoritățile de la Moscova.

Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Ne-am legat cu „geopolitica” la ochi şi nu vedem că regele e gol

„Eu sunt internaționalist și consideră că Rusia a făcut și ea suficiente greșeli. În opinia mea, despre Moldova, despre poporul ei, aici, la Moscova, de multe ori și o perioadă lungă de timp s-a vorbit cu un aer de superioritate. Moldovenii sunt un popor ortodox, de aceeași religie cu rușii. Eu cred că conflictul transnistrean a adus o notă tragică, dramatică în aceste relații. Dar acest conflict a fost provocat special deoarece autoritățile liberale, care s-au consolidat pe ruinele Uniunii Sovietice, creau special și intensificau conflictele interetnice. Asta pentru că unirea și consolidarea oamenilor de diferite etnicii împotriva regimurilor liberale care au acaparat puterea în anii 90 constituia un pericol. Ei doreau să distrugă poporul sovietic, care, orice s-a spune, avea o conexiune strânsă pe orizontală, de care ne servim până în prezent", a mai declarat Maxim Şevcenko.

În altă ordine de idei, jurnalistul a spus că Rusia cunoaște foarte puțin despre Moldova şi despre limba moldovenească.

„Demult nu am mai auzit nimic despre Ion Druță, nu am mai auzit nimic de alți scriitori moldoveni minunați, cântăreți, interpreți. Noi știm că undeva trăiesc moldovenii. Dar cine sunt ei? Sunt cei care construiesc vile. Dar de ce nu putem să asistăm la o liturghie în limba moldovenească. De ce la Moscova, unde locuiesc atâția moldoveni, în una dintre biserici nu este oficiată liturghia în limba moldovenească sau românească, nu contează cum o numiți" a afirmat el.

Liberalismul american — o armă în lupta cu concurenţii

Iurie Rosca, Иурий Рошка - Sputnik Moldova
Virusul liberal ca maladie de masă

În cadrul dialogului cu Iurie Roșca, Maxim Șevcenko a exprimat şi ideea că Statele Unite ale Americii nu reprezintă o țară liberală, ci una profund conservatoare și creștină, iar ideologia liberală, promovată intens de administrațiile americane în exterior, reprezintă o armă prin care SUA încearcă slăbirea concurenților săi.

„Liberalismul este o metodă a elitelor europene de a-i lipsi pe europeni de voinţă, de conştiinţa naţională şi religioasă, de istorie şi identitate de gen, transformându-i într-o masă de consumatori dirijabilă. Cred că americanii, nefiind liberali, impun Europei liberalismul pentru a controla și suprima Europa, pentru ca Europa să nu mai fie un subiect al politicii mondiale, pentru ca Europa să înceteze a fi centrul lumii. Este o metodă de luptă cu concurenţii", consideră Șevcenko.

Vom preciza că în Republica Moldova, dar mai ales în România, Maxim Șevcenko este prezentat și, respectiv, perceput de public drept un jurnalist apropiat preşedintelui Vladimir Putin, dar și un promotor al naţionalismului rusesc.

Fluxul de știri
0