Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În ce condiţii ar candida Dodon la funcţia de preşedinte

© Sputnik / Мирослав РотарьПротест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016
Протест 21.01.2016 Proteste 21.01.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon, se arată pregătit să se avânte în bătălia pentru fotoliul prezidenţial, dar a menţionat că va face asta doar în anumite condiţii.

CHIŞINĂU, 9 mar – Sputnik. Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, se declară pregătit să intre în competiţia electorală pentru funcţia de şef al statului.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Dodon şi-a declarat intenţia de a candida la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

"Eu personal, Dodon Igor, din partea partidului Socialiştilor, sunt pregătit să candidez la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, în caz dacă partidul va lua o astfel de decizie şi în caz dacă procedura va fi perfect legală”, a declarat liderul PSRM.

Igor Dodon la fabrica de conserve din Budeşti - Sputnik Moldova
Dodon a vizitat o fabrică pe care a salvat-o acum un an

Dar, a precizat Dodon, decizia finală urmează să fie aprobată de către Consiliul republican sau de către Congresul Partidului Socialiştilor, în funcţie de momentul când vor avea loc alegerile prezidenţiale.

Astfel, Igor Dodon este primul dintre politicienii moldoveni care întrunesc toate condiţiile pentru a candida la funcţia de şef al statului şi care, potrivit sondajelor, are şanse mari în această competiţie.

Amintim că la 4 martie curent Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a anulat reforma constituţională din 5 iulie 2000. Instanţa declarat nule toate modificările operate la Legea Supremă, atunci când deputaţii au votat pentru trecerea la alegerea şefului statului de către Parlament, cu votul a trei cincimi din numărul total al deputaţilor aleşi.

Totodată, CCM a statuat că rămâne în vigoare mecanismul anterior de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova, adică votul universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Fluxul de știri
0